Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Pınar KOCAMAN
Köşe Yazarı
Pınar KOCAMAN
 

SİZİN KİLİT TAŞLARINIZ NELER?

Kilit Taşı; Anahtar taşı olarak da bilinir. En temel anlamıyla, Mimaride; “Kemer, kubbe veya tonoz eğrisinin en üst noktasında bulunan ve örgüyü kilitleyerek, yukarıdan gelen yükü yan taşlara aktaran kemer kilididir.” Kilit taşı, tüm yapıyı ayakta tutan taştır. Bu taşın çekilmesi halinde, yapı yıkılır. İşte bu misal, her insanın hayatında, kilit taşı görevi gören insanlar, olaylar ve alışkanlıklar vardır. Bu yüzden, İnsanın, hayatına neyi kilit taşı olarak yerleştirdiğine dikkat etmesi gerekir. Çünkü merkezine koyduğu her ne ise, yukarıdan gelen yükleri yan taşlara aktaracak olan da o olacaktır. Ve zayıflık göstermesi durumunda, yahut eksikliği halinde, her şey dağılırken, verilen onca emek de ziyan olmuş olur. Öyleyse insan, hayatının merkezine, kilit taşı olarak neyi koyduğuna dikkat etmelidir. … Örneğin insan çocuklarını koymuşsa hayatının merkezine, bir gün elbet yuvadan uçacak her biri, vakit saat gelince… Eğer gençliğini güzelliğini merkezine alıp, en çok onunla meşgulse, bir gün geçecek elbette, gençlikte güzellikte… Eğer, parayı şanı şöhreti almışsa hayatının merkezine, gün gelip yokluğunda, yıkılıp kalacaktır insan, ağırlıklarının altında… Velhasıl insanın hayatında, merkezine aldığı bu oyuncaklar bir gün elinden alındığında, tüm yaşamı çökecektir tıpkı kilit taşı çekilen kubbeler misali… Öyleyse insan hayatının merkezine öyle bir şey koymalı ki, hiçbir zaman ondan çekip alınması mümkün olmasın! İşte bu nedenle, İnsan ancak Gönlün’ü kilit taşı eylediğinde, Huzuru yaşayan ve yaşatan olması mümkün olur Gönül eşliğinde nefesler ile… Ve hayatının merkezine anahtar taşı olarak Gönlün’ü yerleştirdiğinde, Nice kapılar, An’da açılırlar, birer birer sessizce... Çünkü O, her dem, O’ndadır, O’nun’ladır… Yaşından, parasından, statüsünden, kaç boncuk biriktirdiğinden çok ötede, HEP için içindedir. Ve elbette, Gönül, yukarıdan gelenleri, en iyisiyle aktarandır yanındakilere… … Bir de biyolojik bir terim olan, “kilit taşı türler” vardır ki, Ekosistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi ve türler arasındaki dengenin sürdürülebilir olabilmesi için kritik öneme sahip olan türleri ifade ederler. “Bu türler, sadece sayısal olarak değil, aynı zamanda davranışsal (etolojik) ve çevresel (ekolojik) etkileşimler açısından da önemlidir. Kilit taşı bir türün ortamdan çekilmesi, sürdürülebilir yaşam açısından pek çok eksikliğin de ortaya çıkmasına neden olur.” Bu misal, Gönül ehli insanlar da, birer kilit taşı görevi görürler bu Alem’de… Onların ortamdan çekilmesi, yaşamın içinde pek çok eksikliğin de ortaya çıkmasına neden olur. Hani denir ya, dünya dönüyorsa hala, Gönül eşliğinde olanların yüzü suyu hürmetinedir diye… Elbette, tercihini kötülükten yana kullanan ve kötü olmaya meyleden kişiler olduğu kadar, Her şeye rağmen, İyilik üzere olmaya gayret eden ve bu uğurda mücadele eden insanlarda vardır. Velhasıl, Asıl mesele, Hayatınızda neyi kilit taşı yaptığınızdır. Şimdi dönüp şöyle bir bakınca, SİZİN KİLİT TAŞLARINIZ NELER?
Ekleme Tarihi: 19 Kasım 2024 - Salı

SİZİN KİLİT TAŞLARINIZ NELER?

Kilit Taşı; Anahtar taşı olarak da bilinir.
En temel anlamıyla,
Mimaride;
“Kemer, kubbe veya tonoz eğrisinin en üst noktasında bulunan ve örgüyü kilitleyerek, yukarıdan gelen yükü yan taşlara aktaran kemer kilididir.”
Kilit taşı, tüm yapıyı ayakta tutan taştır. Bu taşın çekilmesi halinde, yapı yıkılır.
İşte bu misal, her insanın hayatında, kilit taşı görevi gören insanlar, olaylar ve alışkanlıklar vardır.
Bu yüzden, İnsanın, hayatına neyi kilit taşı olarak yerleştirdiğine dikkat etmesi gerekir. Çünkü merkezine koyduğu her ne ise, yukarıdan gelen yükleri yan taşlara aktaracak olan da o olacaktır.
Ve zayıflık göstermesi durumunda, yahut eksikliği halinde, her şey dağılırken, verilen onca emek de ziyan olmuş olur.
Öyleyse insan, hayatının merkezine, kilit taşı olarak neyi koyduğuna dikkat etmelidir.
Örneğin insan çocuklarını koymuşsa hayatının merkezine, bir gün elbet yuvadan uçacak her biri, vakit saat gelince…
Eğer gençliğini güzelliğini merkezine alıp, en çok onunla meşgulse, bir gün geçecek elbette, gençlikte güzellikte…
Eğer, parayı şanı şöhreti almışsa hayatının merkezine, gün gelip yokluğunda, yıkılıp kalacaktır insan, ağırlıklarının altında…
Velhasıl insanın hayatında, merkezine aldığı bu oyuncaklar bir gün elinden alındığında, tüm yaşamı çökecektir tıpkı kilit taşı çekilen kubbeler misali…
Öyleyse insan hayatının merkezine öyle bir şey koymalı ki, hiçbir zaman ondan çekip alınması mümkün olmasın!
İşte bu nedenle,
İnsan ancak Gönlün’ü kilit taşı eylediğinde,
Huzuru yaşayan ve yaşatan olması mümkün olur Gönül eşliğinde nefesler ile…
Ve hayatının merkezine anahtar taşı olarak Gönlün’ü yerleştirdiğinde,
Nice kapılar, An’da açılırlar, birer birer sessizce...
Çünkü O, her dem, O’ndadır, O’nun’ladır…
Yaşından, parasından, statüsünden, kaç boncuk biriktirdiğinden çok ötede,
HEP için içindedir.
Ve elbette,
Gönül, yukarıdan gelenleri, en iyisiyle aktarandır yanındakilere…
Bir de biyolojik bir terim olan, “kilit taşı türler” vardır ki,
Ekosistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi ve türler arasındaki dengenin sürdürülebilir olabilmesi için kritik öneme sahip olan türleri ifade ederler.
“Bu türler, sadece sayısal olarak değil, aynı zamanda davranışsal (etolojik) ve çevresel (ekolojik) etkileşimler açısından da önemlidir.
Kilit taşı bir türün ortamdan çekilmesi, sürdürülebilir yaşam açısından pek çok eksikliğin de ortaya çıkmasına neden olur.”
Bu misal, Gönül ehli insanlar da, birer kilit taşı görevi görürler bu Alem’de…
Onların ortamdan çekilmesi, yaşamın içinde pek çok eksikliğin de ortaya çıkmasına neden olur.
Hani denir ya, dünya dönüyorsa hala,
Gönül eşliğinde olanların yüzü suyu hürmetinedir diye…
Elbette, tercihini kötülükten yana kullanan ve kötü olmaya meyleden kişiler olduğu kadar,
Her şeye rağmen,
İyilik üzere olmaya gayret eden ve bu uğurda mücadele eden insanlarda vardır.
Velhasıl,
Asıl mesele, Hayatınızda neyi kilit taşı yaptığınızdır.
Şimdi dönüp şöyle bir bakınca,
SİZİN KİLİT TAŞLARINIZ NELER?
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.