Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
İbrahim SERT
Köşe Yazarı
İbrahim SERT
 

BİR FİLM- BİR AYRILIK

Değerli okurlar, bu köşeden ara sıra, beni etkileyen ve çok beğendiğim sinema filmlerini sizlere tanıtmak ve sizlerin de beğenisine sunmak istiyorum. Bu hafta “Bir Ayrılık” sinema filmininden bahsedeceğim. Bir Ayrılık – A Seperation – Farsça orijinal adı ile جدایی نادر از سیمین - Cüdayi-i Nadir ez Simin, anlamı Simin’den Nadir’in ayrılışı) Oscar ve Altın Küre ödüllü İranlı yönetmen Asgar Farhadi’nin yönettiği 2011 yapımlı film, boşanmış bir orta sınıf İranlı çift ile erkek karakterimizin yaşlı babasının bakımı için alt sınıf bir bakıcı tutmasını ve ardından gelen entrikaları konu edinmektedir.   Film 61. Berlin Film Festivali’nde En İyi Film dalında Altın Ayı ve En İyi Aktör ile En İyi Aktris dallarında Gümüş Ayı kazanmış. Altın Ayı kazanan ilk İran filmi. Akademi ödüllerinde En İyi yabancı Film seçilmiş. 14 yıldır evli olan Nadir ile Simin ve kızları Terme, Tahran’da yaşamaktadırlar. Simin, kızları Terme, İran’ın mevcut şartlarında yaşamasını istemediği için, kocası ve kızı ile birlikte ülkeyi terk etmek istemektedir. Kocası Nadir ise Alzheimer hastası olan babası için endişelenmekte ve bu yüzden gitmek istememektedir. Nadir’in bu tutumu, Simin’in boşanma davası açmasına sebep olmaktadır. Karısının evden ayrılması ile Nadir bakıcı tutar ve devamında birtakım olaylar ve entrikalar gelişir. Filme başladığım zaman biraz sıkıldım. Festival ve sanat filmi(!) izleyicisi sayılmam. Biraz sabredince, film içine çekmeye başladı. Şüphe ve merak içerisinde, gerçekçi bir drama şahit oldum. Özellikle yaşanan krizler ve sorunlara şahit olan çocukların tepkisi ve yönetmenin bunun işleme tarzı gerçekten insanı sarsıyor. Film doğru ve yanlış, gerçek ve yalan arasındaki uçurumu dolduruyor ve bunu kolayca sindiremiyorsunuz. Dram ve gerçeklikle harmanlanırken, doğu insanının alelade yaşamlarındaki çıkmazları, gururu, sevgiyi, adaleti, gerçeklik ve inanç arasındaki çelişkiyi apaçık şekilde irdeleyerek, seyircisinin önüne bırakıveriyor. Film bitene kadar farklı duygularla boğuşarak izledim. Peşine takıp, sürükleyerek taşıdı beni de. Son tahlilde şunu net bir şekilde belirtmeliyim; rahatsız edici ve yorucu. İzleyin ve birlikte düşünelim. Esen kalın…
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2024 - Cuma

BİR FİLM- BİR AYRILIK

Değerli okurlar, bu köşeden ara sıra, beni etkileyen ve çok beğendiğim sinema filmlerini sizlere tanıtmak ve sizlerin de beğenisine sunmak istiyorum. Bu hafta “Bir Ayrılık” sinema filmininden bahsedeceğim.

Bir Ayrılık – A Seperation – Farsça orijinal adı ile جدایی نادر از سیمین - Cüdayi-i Nadir ez Simin, anlamı Simin’den Nadir’in ayrılışı) Oscar ve Altın Küre ödüllü İranlı yönetmen Asgar Farhadi’nin yönettiği 2011 yapımlı film, boşanmış bir orta sınıf İranlı çift ile erkek karakterimizin yaşlı babasının bakımı için alt sınıf bir bakıcı tutmasını ve ardından gelen entrikaları konu edinmektedir.

 

Film 61. Berlin Film Festivali’nde En İyi Film dalında Altın Ayı ve En İyi Aktör ile En İyi Aktris dallarında Gümüş Ayı kazanmış. Altın Ayı kazanan ilk İran filmi. Akademi ödüllerinde En İyi yabancı Film seçilmiş.

14 yıldır evli olan Nadir ile Simin ve kızları Terme, Tahran’da yaşamaktadırlar. Simin, kızları Terme, İran’ın mevcut şartlarında yaşamasını istemediği için, kocası ve kızı ile birlikte ülkeyi terk etmek istemektedir. Kocası Nadir ise Alzheimer hastası olan babası için endişelenmekte ve bu yüzden gitmek istememektedir.

Nadir’in bu tutumu, Simin’in boşanma davası açmasına sebep olmaktadır. Karısının evden ayrılması ile Nadir bakıcı tutar ve devamında birtakım olaylar ve entrikalar gelişir.

Filme başladığım zaman biraz sıkıldım. Festival ve sanat filmi(!) izleyicisi sayılmam. Biraz sabredince, film içine çekmeye başladı. Şüphe ve merak içerisinde, gerçekçi bir drama şahit oldum. Özellikle yaşanan krizler ve sorunlara şahit olan çocukların tepkisi ve yönetmenin bunun işleme tarzı gerçekten insanı sarsıyor.

Film doğru ve yanlış, gerçek ve yalan arasındaki uçurumu dolduruyor ve bunu kolayca sindiremiyorsunuz. Dram ve gerçeklikle harmanlanırken, doğu insanının alelade yaşamlarındaki çıkmazları, gururu, sevgiyi, adaleti, gerçeklik ve inanç arasındaki çelişkiyi apaçık şekilde irdeleyerek, seyircisinin önüne bırakıveriyor.

Film bitene kadar farklı duygularla boğuşarak izledim. Peşine takıp, sürükleyerek taşıdı beni de. Son tahlilde şunu net bir şekilde belirtmeliyim; rahatsız edici ve yorucu. İzleyin ve birlikte düşünelim.

Esen kalın…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.