Mustafa AK
Köşe Yazarı
Mustafa AK
 

MAKAMINI KUMRULARA AÇAN BÜROKRAT

Haluk Dursun; Topkapı Sarayı Müdürü ve Kültür Bakan Yardımcısı. Kısaca âlim ve devlet adamı. Kadim kültürümüzde sıklıkla görülen ama son devirde sayısı iyice azalan bir sınıf. Son Osmanlı beyefendilerinden biri. Van Erciş’te yaptığı trafik kazasında vefat ettikten sonra sosyal medyada kuşların yuva yapması için makam odasını onlara terk etmesi hatırası yayılmamıştı. Hikayedeki ince düşünce ve nezaket okuyanların gözünü dolduruyordu. Eskiler derler ki kişi eserleriyle bilinir. Merhum da hayata dair ve gençlerle ilgili notlarını “Gençlerle Hayat Bilgisi” adıyla kitaplaştırmış. Bu kitaptaki ilk yazıdaki nasihatlerden bazılarını buraya alıntılamak istiyorum. “Meraklı olun. Şiir, resim veya fotoğraf gibi merakınız olsun. Doğru adama doğru soruları sorun. Öğrenmeye doymayın. İşlerinizi kendiniz takip edin. İşlerinizi önem sırasına koyun. Hayatı görmüş, geçirmiş büyüklerinize danışın. Zamanlamanıza dikkat edin. Dikkatli olun özellikle ağzınızdan çıkan sözlere dikkat edin. Hafızanıza güvenmeyin. Sürekli not alın. Randevularınıza zamanında gidin. Bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın. En büyük fazilet “Bilmiyorum” diyebilmektir. İleri görüşlü olun yapacaklarınızın birkaç adım ötesini düşünün. Gözlem ruhuna sahip olun. Bakan kör olmayın. Çözüm odaklı olun. Bir işin olumsuz yönlerine odaklanmayın. İnsanın kıymetini bilin. Günlük politikalar ve siyasi çekişmelere takılmayın. Eleştiriye tahammül etmeyi öğrenin. Şükür etmeyi öğrenin. Kalbinizi temiz tutun. Aklınız, kalbiniz ve zevkiniz selim olsun. Öğrenmeye ve öğretmeye doymayın. Son olarak; Aman ne olacaksanız olun ama sıradan ve sürüden olmayın…
Ekleme Tarihi: 14 Şubat 2022 - Pazartesi

MAKAMINI KUMRULARA AÇAN BÜROKRAT

Haluk Dursun; Topkapı Sarayı Müdürü ve Kültür Bakan Yardımcısı. Kısaca âlim ve devlet adamı.

Kadim kültürümüzde sıklıkla görülen ama son devirde sayısı iyice azalan bir sınıf. Son Osmanlı beyefendilerinden biri. Van Erciş’te yaptığı trafik kazasında vefat ettikten sonra sosyal medyada kuşların yuva yapması için makam odasını onlara terk etmesi hatırası yayılmamıştı.

Hikayedeki ince düşünce ve nezaket okuyanların gözünü dolduruyordu. Eskiler derler ki kişi eserleriyle bilinir. Merhum da hayata dair ve gençlerle ilgili notlarını “Gençlerle Hayat Bilgisi” adıyla kitaplaştırmış.

Bu kitaptaki ilk yazıdaki nasihatlerden bazılarını buraya alıntılamak istiyorum. “Meraklı olun. Şiir, resim veya fotoğraf gibi merakınız olsun. Doğru adama doğru soruları sorun. Öğrenmeye doymayın. İşlerinizi kendiniz takip edin. İşlerinizi önem sırasına koyun. Hayatı görmüş, geçirmiş büyüklerinize danışın. Zamanlamanıza dikkat edin. Dikkatli olun özellikle ağzınızdan çıkan sözlere dikkat edin. Hafızanıza güvenmeyin. Sürekli not alın. Randevularınıza zamanında gidin. Bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın. En büyük fazilet “Bilmiyorum” diyebilmektir. İleri görüşlü olun yapacaklarınızın birkaç adım ötesini düşünün. Gözlem ruhuna sahip olun. Bakan kör olmayın. Çözüm odaklı olun. Bir işin olumsuz yönlerine odaklanmayın. İnsanın kıymetini bilin. Günlük politikalar ve siyasi çekişmelere takılmayın. Eleştiriye tahammül etmeyi öğrenin. Şükür etmeyi öğrenin. Kalbinizi temiz tutun. Aklınız, kalbiniz ve zevkiniz selim olsun. Öğrenmeye ve öğretmeye doymayın.

Son olarak; Aman ne olacaksanız olun ama sıradan ve sürüden olmayın…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.