Pınar KOCAMAN
Köşe Yazarı
Pınar KOCAMAN
 

SENEDE BİR GÜN DEĞİL, DAİMA HİSSEDEREK YAŞANSIN VE YAŞATILSIN TÜM GÜZELLİKLER

Bir toplumda Kadının yeri, o toplumun medeniyet seviyesini gösteren en önemli unsurlardan biridir. “Hanım”sözcüğü, esasen, Türk toplumunda, kadın yönetici, kraliçe anlamına gelmektedir. Ve bir ülkeyi, bir topluluğu veya bir boyu yöneten hatun kişiye de “hanım” denmiştir. Hatta öyle ki Cengiz Han halkına konuşma yaparken; “Ben sizin Han’ınızım, bu da benim Han’ım” diyerek eşini göstermiştir ve Hanım kelimesi günümüze kadar böyle gelmiştir. Bir de Nazım Hikmet’in şiirinde söylediği gibi, nice hayatlar gelmiş geçmiştir ki, “sanki hiç yaşanmamış gibi ölen ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen, kadınlar bizim kadınlarımız…” dizelerine sebep olmuştur. Oysa Kuran’da Araf suresi 189. Ayet şöyle der; “Sizi tek bir nefisten(candan) yaratan ve gönlü Onda huzura kavuşsun ( sükunet bulsun) diye eşini de ondan var eden Allah'tır.” Ne muazzam bir anlatımdır! İnsan bu ayetin idrakiyle bakarsa hayata, aslında birbirini tamamlayan bir bütünün diğer yarısı gibi olduğunu hisseder. Ve hürmetle, saygıyla ve sevgiyle bakmaya başlar. Birbirini Allah’ın birer emaneti olarak görür de, incitmeye kıyamaz. Böylece, Daima sözün en güzelini söyleyerek, değer vererek huzuru yaşarlar. Hal böyle olunca da, ne sözde “kıskançlık” sebebiyle kavgalar, şiddetler kalır, ne töre cinayetleri, ne de kadını kölesi gibi görme cehaleti… Ve yine Kuran’da Tekvîr Suresi 8-9 Ayette şöyle der; “Diri diri gömülen kız çocuğu, hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğunda,” Yani Hesap gününde, insanlara sorulacak ilk sorulardan birinin de, savunmasız olan kız çocuklarını neden öldürdüğü olacağı anlaşılmaktadır. Ve öldürmek bedensel olmanın yanısıra ruhuna yönelik olarak da okunmalıdır. Bir insanı, “Diri diri mezara gömmek” deyiminin açılımı, insanın yaşarken ölmesidir. Yani beden kabrinde ruhunu gömmesidir. Elbette, dövülen, öldürülen kadınlar, kız çocukları, engellenen okutulmayan toplumda ikinci plana atılan ve her türlü zulme maruz kalan tüm canlar için hesap sorulacaktır. Unutmayalım ki, İmtihan içinde dahi imtihan vardır… 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, Kaybettiğimiz canları rahmetle anarken, Dileriz ki sadece sene de bir gün değil, Daima önemseyerek, değer vererek, Saygı ve sevgi eşliğinde, Yaşansın ve yaşatılsın tüm güzellikler…
Ekleme Tarihi: 12 Mart 2024 - Salı

SENEDE BİR GÜN DEĞİL, DAİMA HİSSEDEREK YAŞANSIN VE YAŞATILSIN TÜM GÜZELLİKLER

Bir toplumda Kadının yeri, o toplumun medeniyet seviyesini gösteren en önemli unsurlardan biridir. “Hanım”sözcüğü, esasen, Türk toplumunda, kadın yönetici, kraliçe anlamına gelmektedir. Ve bir ülkeyi, bir topluluğu veya bir boyu yöneten hatun kişiye de “hanım” denmiştir. Hatta öyle ki Cengiz Han halkına konuşma yaparken; “Ben sizin Han’ınızım, bu da benim Han’ım” diyerek eşini göstermiştir ve Hanım kelimesi günümüze kadar böyle gelmiştir.
Bir de Nazım Hikmet’in şiirinde söylediği gibi, nice hayatlar gelmiş geçmiştir ki, “sanki hiç yaşanmamış gibi ölen ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen, kadınlar bizim kadınlarımız…” dizelerine sebep olmuştur.
Oysa Kuran’da Araf suresi 189. Ayet şöyle der;
“Sizi tek bir nefisten(candan) yaratan ve gönlü Onda huzura kavuşsun ( sükunet bulsun) diye eşini de ondan var eden Allah'tır.”
Ne muazzam bir anlatımdır! İnsan bu ayetin idrakiyle bakarsa hayata, aslında birbirini tamamlayan bir bütünün diğer yarısı gibi olduğunu hisseder. Ve hürmetle, saygıyla ve sevgiyle bakmaya başlar. Birbirini Allah’ın birer emaneti olarak görür de, incitmeye kıyamaz. Böylece, Daima sözün en güzelini söyleyerek, değer vererek huzuru yaşarlar.
Hal böyle olunca da, ne sözde “kıskançlık” sebebiyle kavgalar, şiddetler kalır, ne töre cinayetleri, ne de kadını kölesi gibi görme cehaleti…
Ve yine Kuran’da Tekvîr Suresi 8-9 Ayette şöyle der;
“Diri diri gömülen kız çocuğu, hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğunda,”
Yani Hesap gününde, insanlara sorulacak ilk sorulardan birinin de, savunmasız olan kız çocuklarını neden öldürdüğü olacağı anlaşılmaktadır. Ve öldürmek bedensel olmanın yanısıra ruhuna yönelik olarak da okunmalıdır. Bir insanı, “Diri diri mezara gömmek” deyiminin açılımı, insanın yaşarken ölmesidir. Yani beden kabrinde ruhunu gömmesidir.
Elbette, dövülen, öldürülen kadınlar, kız çocukları, engellenen okutulmayan toplumda ikinci plana atılan ve her türlü zulme maruz kalan tüm canlar için hesap sorulacaktır. Unutmayalım ki, İmtihan içinde dahi imtihan vardır…
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, Kaybettiğimiz canları rahmetle anarken,
Dileriz ki sadece sene de bir gün değil,
Daima önemseyerek, değer vererek,
Saygı ve sevgi eşliğinde,
Yaşansın ve yaşatılsın tüm güzellikler…
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.