Gelecekte savaşlar robotlarla yapılacak
Gelecekte savaşlar robotlarla yapılacak
NEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Uzun, yapay zeka ile toplumların 7’den 70’e etki altına alındığını, gelecekte savaşların bile robotlarla yapılacağını söyledi.
Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin düzenlediği “Yapay Zekanın Hayatımızdaki Yeri” konulu konferansta konuşan NEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uzun, yapay zeka ile toplumların 7’den 70’e etki altına alındığını, gelecekte savaşların bile robotlarla yapılacağını söyledi.
Birlik Vakfı Konya Şubesi, “Her Cumartesi Birlikteyiz” toplantılarında bu hafta yapay zekayı ele aldı. Vakfın konferans salonunda düzenlenen “Yapay Zekanın Hayatımızdaki Yeri” konulu konferansta yapay zekanın geliştirdiği teknolojinin hayatımıza kattıkları anlatıldı.
Konferansın açılışında konuşan Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, yapay zekanın gündemimize fazla girmediğini belirterek, “Yapay zekayı ıskalayan devletler gelecekte olmayacaklar. Başbakan Binali Yıldırım, ‘artık alın teri değil, akıl teri geçerli olacak’ diye bahsediyor. Biz yapay zekanın öneminden hareketle bu programla kalmayacak, konu ile ilgili hem Milli Eğitim Müdürlüğü ile lise ve dengi okullarda konferanslar hem de ulusal ve uluslararası düzeyde Konya üniversiteleri ile sempozyum ve çalıştaylar düzenleyeceğiz” dedi.
Konferansa konuşmacı olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Uzun katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Uzun, zeka, yapay zeka ve çoklu zekayı tanımlayarak, insanların yapay zekanın alanlarından yalnız birisi olan bilinçaltı ile alışverişe yönlendirildiğini ve alışveriş bağımlıları oluşturulduğunu dile getirdi.
Yrd. Doç. Dr. Uzun, “Mesela yeni bir cep telefonu çıkacağında insanlar çok erken saatlerde teknoloji marketlerde sıraya giriyor. Yapay zeka, insansı duyguları taklit etme biçimi. Google, facebook, watsapp gibi uygulamalar yapay zekayı kullanarak, insanları bu portallarda uzun süre tutup buralardan milyonlarca dolar kazanıyor. Şu an akıllı telefon denen uygulama ile bu sistemin içindeyiz. Bu 1950’den beri böyle. 2000’li yıllardan beri de siyasetin içine bile kattılar. Şu an evlerde televizyon bağımlılığı var. Sinema sektörü ile yapay zekayı 7’den 70’e herkese aktarıyorlar. Şu an Aselsan’ın bununla ilgili çok güzel çalışmaları var ama Türkiye kendi başına bırakılmıyor. Teknolojik olarak ilerlememiz istenmiyor” diye konuştu.
Yapay zeka çalışmalarının her geçen gün ilerlediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Uzun, bundan sonra savaşların robotlarla yapılacağını ifade etti. Yapay zekanın olumlu alanlarda da kullanıldığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Uzun, otomotiv sektörü, ağır sanayi ve sağlık sektöründe kullanılan robotik teknolojilerle hayatın kolaylaştırıldığını anlattı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.