Çilekte pestisitle mücadeledeki başarı rekor getirebilir
Çilekte pestisitle mücadeledeki başarı rekor getirebilir
Son yıllarda sürekli artan üretimi ile Türkiye’nin çilek ihracatında önemli bir merkezi haline gelen Konya’nın bu başarısını kalıntısız ürün yetiştirmeye devam etmesi ile birlikte daha da üst noktalara taşıyabileceği belirtildi.
Konya’nın çilek üretim merkezleri olan Hüyük, Seydişehir ve Derebucak’ın yanısıra Beyşehir ilçesinden de tedarik ettiği çilekleri yurtdışına gönderen bölgesel sofralık ve endüstriyel çilek alım firması Tatlı Limon Hayvancılık, Lojistik Sebze Meyve A.Ş. Anadolu Bölgesi Koordinatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, çilek üreticisi olan çiftçilere kalıntısız ve pestisitsiz çilek üretiminin devamının gelmesi halinde bunun hem bölge hem de ülke ekonomisinin ihracattaki payını daha da artıracağına dikkat çekildi.
Çilek üretim alanlarında bu yılki ekim faaliyetlerinin önümüzdeki günlerde başlayacağının hatırlatıldığı açıklamada, bu yıl yörede çilek üretiminin daha da artış göstermesinin beklendiği belirtildi.
Firma olarak geçtiğimiz yıl bölgede üretimi yapılan çileklerin Maldivler, Katar, Dubai ve Romanya’ya ihracatının gerçekleştirildiğinin vurgulandığı açıklamada, bu seneki ihracat yapılan ülke sayısının daha da artmasının hedeflendiği belirtilerek, “Bu yılki hedefimiz Singapur, Almanya ve Malezya’ya da çilek göndermektir.”denildi.
Açıklamada, bölgenin üretiminin artması ve ihracattan payını daha da fazla olarak alması için üretim noktasında dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu da vurgulanarak, çiftçilere şu uyarılarda bulunuldu:
“Çilek üreticisi olan çiftçilerimizden isteğimiz; üretimin daha da artması için biyolojik yöntemler ile üretime devam etmesidir. Çünkü, çiftçimizin üretimini sürdürmesi, ülke ekonomisi ile gelecek nesillere de sağlıklı gıda ve temiz toprak bırakmak için önemlidir. Ayrıca, çiftçimizin ürünlerini pestisitsiz olarak üretmesi halinde kazancını daha da artırabileceğini unutmaması gerekiyor. Ayrıca endüstriyel alım yapan firmalar bu sezon kalıntısız bir üretimin devamı için üreticilere biyolojik ilaçları hibe olarak vererek ve sözleşmeli üretim yaparak destekler sağlıyor.
Firma olarak bizler de bu yıl çilek üreticimize biyolojik ilaç desteği verirken, sözleşmeli üretimle çiftçimizin ürettiği ürünleri yurtdışı pazarına göndermenin gayreti içerisinde olacağız. Böylece bundan hem ülkemiz ekonomisi, hem de çiftçilerimiz iyi gelir sağlayacak. Bu sezon bölgemizde bereketli bir yağış dönemi yaşıyoruz. Ancak, buna rağmen su kullanımında azami ölçüde tasarrufa dikkat etmenin de önemli olduğunu düşünüyoruz.
Üretim yaparken çok su vermenin çok ürün almak anlamına gelmediğinin altını çizmek istiyoruz. Bu aynı zamanda bitkide başta kök çürüklüğü olmak üzere pekçok hastalığa da davetiye çıkarmakta olup, üreticimizi yeterli ölçüde su kullanmaya özen göstermeye çağırıyoruz. Çiftçilerimize özellikle kalıntısız üretim noktasında firma olarak çilek üretimi yapılan ilçelerde Tarım ve Orman Müdürlükleri, muhtarlıklar ve belediye başkanlıkları ile de sürekli iletişim halindeyiz ve bu noktada daha kaliteli ve sağlıklı bir ürünün yetiştirilmesinin özellikle ihracat noktasındaki getirileri ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde konunun uzmanları tarafından da yapılması planlanan bilgilendirme toplantılarına katılarak konuya olan hassasiyetimize dikkat çekmek istiyoruz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.