18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında Seydişehir’in genel durumu
18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında Seydişehir’in genel durumu
Seydişehir Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Vekili Uzman Sosyal Çalışmacı Muhammet Kiremitci, Seydişehir’in yaşlılık istatistiğini açıkladı.
Seydişehir Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Vekili Uzman Sosyal Çalışmacı Muhammet Kiremitci, Seydişehir’in yaşlılık istatistiğini açıkladı.
Kiremitci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
‘Yaşlılık’ yaşamın doğal bir evresi olarak, tecrübe, bilgelik ve uzun yılların birikimi anlamına gelir. Toplumlar için yaşlı bireyler, geçmişin canlı tanıkları, kültürel değerlerin ve geleneklerin koruyucularıdır. Bu evre, bireyin hayatında kazandığı deneyimleri yeni nesillere aktarabileceği, yaşamın farklı yönlerine dair derinlemesine bir anlayış geliştirebileceği bir dönemdir. Tüm bunların yanında yaşlılık; bireylerin daha fazla desteğe, anlayışa ve saygıya ihtiyaç duyduğu bir dönemi de ifade eder. Yaşlılık kavramına hayatın sonu olarak değil de biriktirilmiş ve deneyimlenmiş bir hayat olarak bakılması, biriktirilmiş olan deneyimlerin genç nesillere aktarımıyla toplumun zenginleşmesine büyük katkı sağlar.
Yaşlılara saygı, toplumumuzun temel değerlerinden biridir. Yaşlılar, tecrübeleri ve bilgileriyle yaşamımıza yön veren, geçmişle gelecek arasında köprü kuran kişilerdir. Onlara gösterilen saygı, aslında bir toplumun kültürünün, tarihine ve atalarına verdiği değerin bir yansımasıdır. Yaşlılara saygı göstermek onların yaşam kalitesini artırırken, aynı zamanda genç nesillere örnek olur ve toplumsal dayanışmayı güçlendirir.
18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası bu kapsamda farkındalık oluşturmak, yaşlı bireylerin toplumdaki önemini ve değerini vurgulamak adına önemli ve özel bir zaman dilimidir. Toplumsal farkındalığı artırma ve yaşlılarla gençler arasında köprüler kurma açısından büyük önem taşır. Her birimizin yaşlılara göstererek ve onlara vakit ayırarak toplumda sevgi ve saygının yayılmasına katkıda bulunabileceğini unutmamalıyız.
Yaşlı oranı %9,1 olan Türkiye, yaşlı toplumlar arasında yer almaktadır. Yaşlı oranı %9,3 olan Konya ilinin de yaşlı toplum olduğu görülmektedir. Seydişehir’deki yaşlı oranlarına bakıldığından ciddi bir yaşlı nüfusla karşı karşıyayız. TÜİK 2020 yılı verilerine göre Seydişehir’imizin 65 yaş ve üzeri nüfus oranı %13, 60 yaş ve üzeri oranı ise %19’dur. Nüfus oranlamalarına bakıldığında 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfusa oranı %10’dan fazla olduğunda “Çok Yaşlı Toplum” sınıfı kabul edilmektedir.
Aşağıda Konya ilinin tüm ilçelerinin yaşlı nüfus oranları görülmektedir. Seydişehir ve bölgemizin yaşlı olarak yüksektir. Genç olarak algılanan ülkemizin aslında yaşlı bir nüfusu olduğu, 10 yıl içinde yaşlanmaya ilişkin ciddi uğraşlarının olacağı açıktır. Bu hususta şehrimizin tüm paydaşları, bu nüfus popülasyonunu göz önüne alarak gelecek vizyonu belirlemeleri faydalı olacaktır. Tüm yaş alanlarımıza saygıyla, haftaları kutlu olsun.
Seydişehir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü a.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.