Pınar KOCAMAN
Köşe Yazarı
Pınar KOCAMAN
 

OYSA ARINMAK DEMEKMİŞ…

Arınmak kelimesi “arı bir hale (saflığına, Öz’üne) gelmek” olarak tanımlanır. Ve Kuran’ın ilk tebliğ olduğu yıllarda, Hz. Muhammed’in yanında yer alanlara “siz ne yapıyorsunuz” diye sorulduğu zaman “biz arınıyoruz, temizleniyoruz” derlermiş. Yani diğer bir değişle, Hz Muhammed’in yanında olmak demek, tüm ahlaksızlıklardan, tüm kötü sözlerden, tüm negatif duygulardan ve tüm kötülüklerden “Arınmak” demekmiş! Yani Nefsini Arındırmakmış… … Arındırmak kelimesi ise ; Arı duruma getirmek, saflığını, temizliğini bozan şeylerden kurtarmak, saflaştırmak demektir. Bu bağlamda KurAn, arınmayı dileyen insanlar için bir arındırıcıdır. Ve Şems suresi 7-10. Ayetlerde, “…nefse ve ona birtakım kabiliyetler verip de iyilik ve kötülüklerini ilham edene yemin ederim ki, nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir.” der. O halde arınmak için insan önce nefsini temizlemelidir. Yine Kuran’da Müddessir Suresi 4. Ayette şöyle der; “Nefsini arındır./ Elbiseni tertemiz tut.” İşte bu sebeple, insan hem içerde, hem de dışarda daima tertemiz olmalıdır. Hem dışardan görünenler (bedeni, elbisesi, evi, işi vb tüm haller ile) hem de içerden görünenler, ( kalbi, Gönül evi , aklı, nefsi ve takva elbisesi) ile daima tertemiz olmalıdır. “… En güzel elbise ise (kötülüklerden titizlikle kaçınarak dürüst ve erdemli bir insan olmak olan) takvâ elbisesidir. “ (Araf / 26) Kuran’da Şuara Suresi 89. Ayet çok açıktır; “Ancak tertemiz bir kalple Allah'ın huzuruna gelenler kurtulacaktır O Gün.” (“Ancak Allah'a selîm / tertemiz bir kalb ile gelenler başka”.) .. O halde müslüman olmak demek, Hz Muhammed’in yanında olmak demek önce insanın tüm kötülüklerinden arınması demekmiş. Tüm kötü sözlerden, öfkeden, kibirden, zanda bulunmaktan, bencillikten, kıskançlıktan, her türlü şiddetten, yalandan haramdan ve tüm kötü niyetlerden temizlenmek demekmiş. Yoksa şeklen sakalını, misvağını taklit etmek demek değilmiş. Ve Yine Kuran’da Hacc suresi 26. Ayet şöyle der; “Hani bir vakit biz İbrahim'e, mukaddes evin yerini göstermiş ve O'na demiştik ki: “Bana hiçbir şeyi ortak koşma ve benim mabedimi, O'nu tavaf edecek olanlar, namaz kılanlar, saygı ile eğilip secdeye kapananlar için temiz tut.” (“İbrahim’e, Bizi kendi vücud(Gönül)evinde bulacağını belirttik. Bana hiçbir şeyi ortak koşma, hakikatlerin arayışında olanlar için, tüm varlığı tutanı ve tüm varlıktaki nitelikleri ve tüm varlığıyla teslim olmayı anlamak isteyenler için, gönül evimi temiz tut, diye bildirdik.”) Ayetleri üzere, en önemli temizlik, İnsanın Gönül Kabe’sini tüm putlarından temizleyerek, Gönül’den secde ederken daima tertemiz olması imiş…
Ekleme Tarihi: 08 Ağustos 2023 - Salı

OYSA ARINMAK DEMEKMİŞ…

Arınmak kelimesi “arı bir hale (saflığına, Öz’üne) gelmek” olarak tanımlanır.
Ve Kuran’ın ilk tebliğ olduğu yıllarda, Hz. Muhammed’in yanında yer alanlara “siz ne yapıyorsunuz” diye sorulduğu zaman “biz arınıyoruz, temizleniyoruz” derlermiş. Yani diğer bir değişle, Hz Muhammed’in yanında olmak demek, tüm ahlaksızlıklardan, tüm kötü sözlerden, tüm negatif duygulardan ve tüm kötülüklerden “Arınmak” demekmiş!
Yani Nefsini Arındırmakmış…
Arındırmak kelimesi ise ; Arı duruma getirmek, saflığını, temizliğini bozan şeylerden kurtarmak, saflaştırmak demektir. Bu bağlamda KurAn, arınmayı dileyen insanlar için bir arındırıcıdır.
Ve Şems suresi 7-10. Ayetlerde,
“…nefse ve ona birtakım kabiliyetler verip de iyilik ve kötülüklerini ilham edene yemin ederim ki, nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir.” der.
O halde arınmak için insan önce nefsini temizlemelidir. Yine Kuran’da Müddessir Suresi 4. Ayette şöyle der;
“Nefsini arındır./ Elbiseni tertemiz tut.”
İşte bu sebeple, insan hem içerde, hem de dışarda daima tertemiz olmalıdır. Hem dışardan görünenler (bedeni, elbisesi, evi, işi vb tüm haller ile) hem de içerden görünenler, ( kalbi, Gönül evi , aklı, nefsi ve takva elbisesi) ile daima tertemiz olmalıdır.
“… En güzel elbise ise (kötülüklerden titizlikle kaçınarak dürüst ve erdemli bir insan olmak olan) takvâ elbisesidir. “
(Araf / 26)
Kuran’da Şuara Suresi 89. Ayet çok açıktır;
“Ancak tertemiz bir kalple Allah'ın huzuruna gelenler kurtulacaktır O Gün.” (“Ancak Allah'a selîm / tertemiz bir kalb ile gelenler başka”.)
..
O halde müslüman olmak demek, Hz Muhammed’in yanında olmak demek önce insanın tüm kötülüklerinden arınması demekmiş. Tüm kötü sözlerden, öfkeden, kibirden, zanda bulunmaktan, bencillikten, kıskançlıktan, her türlü şiddetten, yalandan haramdan ve tüm kötü niyetlerden temizlenmek demekmiş. Yoksa şeklen sakalını, misvağını taklit etmek demek değilmiş.
Ve Yine Kuran’da Hacc suresi 26. Ayet şöyle der;
“Hani bir vakit biz İbrahim'e, mukaddes evin yerini göstermiş ve O'na demiştik ki: “Bana hiçbir şeyi ortak koşma ve benim mabedimi, O'nu tavaf edecek olanlar, namaz kılanlar, saygı ile eğilip secdeye kapananlar için temiz tut.”
(“İbrahim’e, Bizi kendi vücud(Gönül)evinde bulacağını belirttik. Bana hiçbir şeyi ortak koşma, hakikatlerin arayışında olanlar için, tüm varlığı tutanı ve tüm varlıktaki nitelikleri ve tüm varlığıyla teslim olmayı anlamak isteyenler için, gönül evimi temiz tut, diye bildirdik.”)
Ayetleri üzere, en önemli temizlik, İnsanın Gönül Kabe’sini tüm putlarından temizleyerek, Gönül’den secde ederken daima tertemiz olması imiş…
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.