Sıvı altın yine zamlandı

EKONOMİ 29.10.2021 - 14:08, Güncelleme: 06.01.2023 - 07:46
 

Sıvı altın yine zamlandı

Ayçiçeği yağı fiyatındaki artışın önüne bir türlü geçilemiyor.
Sıvı ayçiçeği yağı fiyatındaki artışın önüne bir türlü geçilemiyor. Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle 5 litrelik sıvı ayçiçeği yağı da 100 TL’yi geçti. Yağ fiyatlarındaki artışın en büyük nedeni, bereketli topraklarımız olmasına rağmen maliyetinin artması nedeniyle çiftçinin ayçiçeği ekememesi ve ithalata bağımlı hale gelmek. 5 LİTRELİK AYÇİÇEĞİ YAĞI 100 TL’Yİ GEÇTİ Mutfakların vazgeçilmezi sıvı ayçiçeği yağı özellikle son bir yılda neredeyse her ay zamlandı. 2020 yılının başında 5 litrelik sıvı ayçiçeği yağı 35-40 TL bandındayken yıl sonunda 80 TL’ye dayanmıştı. Durum böyleyken iktidar, sıvı ayçiçeği yağında yaşanan fiyat artışlarının önüne geçmek için yıl sonuna kadar ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında Gümrük Vergisi’ni sıfırladı. Çiftçinin maliyetinin artması ve ithalata dayalı politika izlenmesi nedeniyle geçtiğimiz gün döviz kurlarındaki artışlarla beraber 5 litrelik sıvı ayçiçeği yağının fiyatı 100 TL’yi geçti. “YÜZ”Ü AŞTI Üretime elverişli topraklarının çokluğuna rağmen ayçiçeği ithalatında dünya lideri olan Türkiye’de yağ fiyatlarındaki artışın önü alınamıyor. AYÇİÇEĞİ İTHALATINDA VERGİ SIFIRLANDI Türkiye’deki yanlış tarım politikaları nedeniyle birçok tarım ürünü gibi ayçiçeği üretimi de çiftçiyi tatmin etmiyor. Son birkaç yıldır hızla artan sıvı ayçiçeği yağı fiyatlarının yükseliş trendinin önüne geçmek için Resmî Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararında ithalat rejiminde değişikliğe gidilerek ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında Gümrük Vergisi 31 Aralık’a kadar sıfırlandı. Dünyada ayçiçeği ithalatında lider olan Türkiye’nin gelecek dönemlerde de bu politikalarını sürdürürse liderliğini koruyacağı tahmin ediliyor.
Ayçiçeği yağı fiyatındaki artışın önüne bir türlü geçilemiyor.

Sıvı ayçiçeği yağı fiyatındaki artışın önüne bir türlü geçilemiyor. Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle 5 litrelik sıvı ayçiçeği yağı da 100 TL’yi geçti. Yağ fiyatlarındaki artışın en büyük nedeni, bereketli topraklarımız olmasına rağmen maliyetinin artması nedeniyle çiftçinin ayçiçeği ekememesi ve ithalata bağımlı hale gelmek.

5 LİTRELİK AYÇİÇEĞİ YAĞI 100 TL’Yİ GEÇTİ

Mutfakların vazgeçilmezi sıvı ayçiçeği yağı özellikle son bir yılda neredeyse her ay zamlandı. 2020 yılının başında 5 litrelik sıvı ayçiçeği yağı 35-40 TL bandındayken yıl sonunda 80 TL’ye dayanmıştı. Durum böyleyken iktidar, sıvı ayçiçeği yağında yaşanan fiyat artışlarının önüne geçmek için yıl sonuna kadar ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında Gümrük Vergisi’ni sıfırladı. Çiftçinin maliyetinin artması ve ithalata dayalı politika izlenmesi nedeniyle geçtiğimiz gün döviz kurlarındaki artışlarla beraber 5 litrelik sıvı ayçiçeği yağının fiyatı 100 TL’yi geçti.

“YÜZ”Ü AŞTI

Üretime elverişli topraklarının çokluğuna rağmen ayçiçeği ithalatında dünya lideri olan Türkiye’de yağ fiyatlarındaki artışın önü alınamıyor.

AYÇİÇEĞİ İTHALATINDA VERGİ SIFIRLANDI

Türkiye’deki yanlış tarım politikaları nedeniyle birçok tarım ürünü gibi ayçiçeği üretimi de çiftçiyi tatmin etmiyor. Son birkaç yıldır hızla artan sıvı ayçiçeği yağı fiyatlarının yükseliş trendinin önüne geçmek için Resmî Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararında ithalat rejiminde değişikliğe gidilerek ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında Gümrük Vergisi 31 Aralık’a kadar sıfırlandı. Dünyada ayçiçeği ithalatında lider olan Türkiye’nin gelecek dönemlerde de bu politikalarını sürdürürse liderliğini koruyacağı tahmin ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.