Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Servislerde yeni dönem başladı; kurallar sil baştan değişti

YAŞAM 24.04.2025 - 11:35, Güncelleme: 24.04.2025 - 11:35
 

Servislerde yeni dönem başladı; kurallar sil baştan değişti

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle servis taşımacılığında yaş, belge ve denetim şartları tamamen değişti.
Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet veren personel servis araçlarına yönelik önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Resmî Gazete’de yayımlanarak resmen uygulamaya giren “Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte, araç yaş sınırı yeniden belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, personel taşımacılığı için kullanılan servis araçlarının yaşı artık 21 yılı geçemeyecek. YENİ YAŞ SINIRI 21 YIL Eski yönetmelikte servis araçları için öngörülen azami yaş sınırı 19 yıl iken, bu sınır yeni düzenlemeyle 21 yıla çıkarıldı. Ancak bu yaş hesabı, araçların üretim yılından değil, fiilen hizmete alındıkları yıldan itibaren başlatılacak. Bu da demek oluyor ki, araçlar fabrikadan çıktıkları yıl değil, trafiğe çıktıkları ilk yıl esas alınarak değerlendirilecek. YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTE, DENETİM CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA Söz konusu değişiklik Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte resmen yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin uygulanması ve denetlenmesi ise Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak gerçekleştirilecek. Bu durum, düzenlemenin hayata geçirilme sürecinde daha merkezi ve sıkı bir denetim mekanizması olacağı anlamına geliyor. TAŞIMACILIK FİRMALARI ETKİLENEBİLİR Yeni yaş sınırı düzenlemesi, kamu hizmeti sunan taşımacılık firmalarını doğrudan etkileyecek. 21 yaş üzeri araçların artık servis hizmetlerinde kullanılamayacak olması, firmaları mevcut araç filolarını gözden geçirmeye zorlayabilir. Bu durum, özellikle eski model araçlara sahip firmaların, yeni araç alımları yaparak filolarını yenilemelerini zorunlu hale getirebilir. Araç filosunu bu yeni kriterlere göre revize etmeyen firmalar ise kamu ihalelerine katılamama veya sözleşme yenileyememe riskiyle karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin özellikle taşımacılık sektöründe kaliteyi artırmaya yönelik bir adım olduğunu vurgularken, firmaların da sürece hızla uyum sağlamaları gerektiğini belirtiyor.
Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle servis taşımacılığında yaş, belge ve denetim şartları tamamen değişti.

Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet veren personel servis araçlarına yönelik önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Resmî Gazete’de yayımlanarak resmen uygulamaya giren “ Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte, araç yaş sınırı yeniden belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, personel taşımacılığı için kullanılan servis araçlarının yaşı artık 21 yılı geçemeyecek.

YENİ YAŞ SINIRI 21 YIL

Eski yönetmelikte servis araçları için öngörülen azami yaş sınırı 19 yıl iken, bu sınır yeni düzenlemeyle 21 yıla çıkarıldı. Ancak bu yaş hesabı, araçların üretim yılından değil, fiilen hizmete alındıkları yıldan itibaren başlatılacak. Bu da demek oluyor ki, araçlar fabrikadan çıktıkları yıl değil, trafiğe çıktıkları ilk yıl esas alınarak değerlendirilecek.

YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTE, DENETİM CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA

Söz konusu değişiklik Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte resmen yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin uygulanması ve denetlenmesi ise Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak gerçekleştirilecek. Bu durum, düzenlemenin hayata geçirilme sürecinde daha merkezi ve sıkı bir denetim mekanizması olacağı anlamına geliyor.

TAŞIMACILIK FİRMALARI ETKİLENEBİLİR

Yeni yaş sınırı düzenlemesi, kamu hizmeti sunan taşımacılık firmalarını doğrudan etkileyecek. 21 yaş üzeri araçların artık servis hizmetlerinde kullanılamayacak olması, firmaları mevcut araç filolarını gözden geçirmeye zorlayabilir. Bu durum, özellikle eski model araçlara sahip firmaların, yeni araç alımları yaparak filolarını yenilemelerini zorunlu hale getirebilir.

Araç filosunu bu yeni kriterlere göre revize etmeyen firmalar ise kamu ihalelerine katılamama veya sözleşme yenileyememe riskiyle karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin özellikle taşımacılık sektöründe kaliteyi artırmaya yönelik bir adım olduğunu vurgularken, firmaların da sürece hızla uyum sağlamaları gerektiğini belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember