Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

Konya Gastro Fest başladı...

YAŞAM 02.09.2022 - 09:44, Güncelleme: 06.01.2023 - 07:46
 

Konya Gastro Fest başladı...

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Konya GastroFest'in açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için bu yıl ikincisini düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesi'nde hazırlanan açılış programıyla başladı. Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Hazreti Mevlana'nın aşçısı Ateş Baz-ı Veli Hazretleri Türbesi'nden dualarla tuz getirildi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi.   "TOPRAKLARIMIZDA YAŞAYAN HER MEDENİYET YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ DAHA YÜKSEĞE TAŞIDI"   Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel ve büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, şehrin tüm güzelliklerinin yanında, Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çeken zengin bir mutfak kültürüyle de ünlendiğini kaydetti. Başkan Uğur İbrahim Altay, "Konyamızda on bin yıl önce Çatalhöyük'le başlayan yemek pişirme geleneği, binlerce yıl aralıksız devam etti. Topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşıdı. Selçuklu ve Osmanlı devrinde ise Konya mutfağı adeta altın çağını yaşadı. Özellikle 200 yıllık Selçuklu başkentliği döneminde, saray mutfağının en güzel lezzetlerinin merkezi oldu" dedi.   GASTRONOMİ KONUSUNDA BİRÇOK ÇALIŞMAYI HAYATA GEÇİRDİK   Başkan Altay, Konya'nın aynı zamanda dünyada türbesi yapılan tek aşçı olan, Mevlana Hazretleri'nin baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretleri'nin de şehri olduğuna dikkat çekerek, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin, Ateşbaz-ı Veli'ye övgüsü olan "Senin tuzundan alan şifa bulsun, seni ziyaret edenler huzur bulsun. Aşları artsın eksilmesin; taşsın dökülmesin" sözlerini hatırlattı. Uğur İbrahim Altay, Konya'nın gastronomi konusunda ön plana çıkması için birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade etti. Altay, "Yemeklerimizin tescilini almak için toplamda 101 ürünümüz için başvuruda bulunduk. Bugün itibariyle Konya'mızın birbirinden güzel 60 lezzeti, coğrafi olarak işaretlendi ve Konya'mıza has ürünler olarak tüm dünyada kabul gördü. Konyamızın tarihi mutfak kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir misyon üstlenen Konya GastroFest'in hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.   "KONYA MUTFAĞINDA HİÇBİR YİYECEK BOŞA GİTMEZ, İSRAF EDİLMEZ"   Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, GastroFest ile Konya'da yüzlerce yıllık bir birikimin gastronomi meraklıları ile buluşacağını belirterek, "Konya mutfağı için 'Yiyen hayran, yemeyen pişman' derler. Konya Mutfağı; Çatalhöyük'te doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir" ifadelerini kullandı.   BAKAN KURUM: KONYALI HEMŞEHRİLERİME VE TÜM KATILIMCILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM   Bakan Kurum, bu ay içerisinde beşinci yılını dolduracak Sıfır Atık Projesi'nin başarıyla uygulandığına dikkat çekerek, "Bu projenin öncüsü saygıdeğer hanımefendi her platformda atıksız mutfaktan bahseder. Konya mutfağında da hiçbir yiyecek boşa gitmez, israf edilmez. Mesela artan ekmekler tiritte kullanılır, kaynatılan etin suyu pilav için kullanılır, kemikler hayvanlara ayrılır, artan posalar gübrelere takviye olarak verilir. Ben bu anlamda sofralarımızdan iş yerlerimize kadar her alanda israfın önlenmesi için büyük çaba sarf eden Emine Erdoğan'a teşekkürü bir borç biliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve ekibine, Konyalı hemşehrilerime ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.   "YEMEK SADECE KARINLARI DOYURMAZ, GÖNÜLLERİ DE DOYURUR"   "Ekmeğin bayatladığında atılmadan kullanılması başlı başına bir bilgeliktir" Konuşmaların ardından Başkan Altay, günün anısına Erdoğan'a kaşmir kuşak takdim etti. Akabinde, Konya'daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için kuşak kuşanma töreni düzenlendi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Konya yemek kültürünü ve Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini canlandıran oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu'nun da katılımıyla daha sonra Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nden getirilen tuz bereket getirmesi için Gülbang duası eşliğinde Toyga Çorbası kazanına atıldı. Konya GastroFest, 4 Eylül Pazar akşamına kadar Kalehan Ecdat Bahçesi'nde ziyarete açık olacak.
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Konya GastroFest'in açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için bu yıl ikincisini düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesi'nde hazırlanan açılış programıyla başladı. Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Hazreti Mevlana'nın aşçısı Ateş Baz-ı Veli Hazretleri Türbesi'nden dualarla tuz getirildi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi.

 

"TOPRAKLARIMIZDA YAŞAYAN HER MEDENİYET YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ DAHA YÜKSEĞE TAŞIDI"

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel ve büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, şehrin tüm güzelliklerinin yanında, Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çeken zengin bir mutfak kültürüyle de ünlendiğini kaydetti. Başkan Uğur İbrahim Altay, "Konyamızda on bin yıl önce Çatalhöyük'le başlayan yemek pişirme geleneği, binlerce yıl aralıksız devam etti. Topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşıdı. Selçuklu ve Osmanlı devrinde ise Konya mutfağı adeta altın çağını yaşadı. Özellikle 200 yıllık Selçuklu başkentliği döneminde, saray mutfağının en güzel lezzetlerinin merkezi oldu" dedi.

 

GASTRONOMİ KONUSUNDA BİRÇOK ÇALIŞMAYI HAYATA GEÇİRDİK

 

Başkan Altay, Konya'nın aynı zamanda dünyada türbesi yapılan tek aşçı olan, Mevlana Hazretleri'nin baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretleri'nin de şehri olduğuna dikkat çekerek, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin, Ateşbaz-ı Veli'ye övgüsü olan "Senin tuzundan alan şifa bulsun, seni ziyaret edenler huzur bulsun. Aşları artsın eksilmesin; taşsın dökülmesin" sözlerini hatırlattı. Uğur İbrahim Altay, Konya'nın gastronomi konusunda ön plana çıkması için birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade etti. Altay, "Yemeklerimizin tescilini almak için toplamda 101 ürünümüz için başvuruda bulunduk. Bugün itibariyle Konya'mızın birbirinden güzel 60 lezzeti, coğrafi olarak işaretlendi ve Konya'mıza has ürünler olarak tüm dünyada kabul gördü. Konyamızın tarihi mutfak kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir misyon üstlenen Konya GastroFest'in hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

 

"KONYA MUTFAĞINDA HİÇBİR YİYECEK BOŞA GİTMEZ, İSRAF EDİLMEZ"

 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, GastroFest ile Konya'da yüzlerce yıllık bir birikimin gastronomi meraklıları ile buluşacağını belirterek, "Konya mutfağı için 'Yiyen hayran, yemeyen pişman' derler. Konya Mutfağı; Çatalhöyük'te doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir" ifadelerini kullandı.

 

BAKAN KURUM: KONYALI HEMŞEHRİLERİME VE TÜM KATILIMCILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

Bakan Kurum, bu ay içerisinde beşinci yılını dolduracak Sıfır Atık Projesi'nin başarıyla uygulandığına dikkat çekerek, "Bu projenin öncüsü saygıdeğer hanımefendi her platformda atıksız mutfaktan bahseder. Konya mutfağında da hiçbir yiyecek boşa gitmez, israf edilmez. Mesela artan ekmekler tiritte kullanılır, kaynatılan etin suyu pilav için kullanılır, kemikler hayvanlara ayrılır, artan posalar gübrelere takviye olarak verilir. Ben bu anlamda sofralarımızdan iş yerlerimize kadar her alanda israfın önlenmesi için büyük çaba sarf eden Emine Erdoğan'a teşekkürü bir borç biliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve ekibine, Konyalı hemşehrilerime ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

 

"YEMEK SADECE KARINLARI DOYURMAZ, GÖNÜLLERİ DE DOYURUR"

 

"Ekmeğin bayatladığında atılmadan kullanılması başlı başına bir bilgeliktir"

Konuşmaların ardından Başkan Altay, günün anısına Erdoğan'a kaşmir kuşak takdim etti. Akabinde, Konya'daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için kuşak kuşanma töreni düzenlendi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Konya yemek kültürünü ve Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini canlandıran oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu'nun da katılımıyla daha sonra Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nden getirilen tuz bereket getirmesi için Gülbang duası eşliğinde Toyga Çorbası kazanına atıldı. Konya GastroFest, 4 Eylül Pazar akşamına kadar Kalehan Ecdat Bahçesi'nde ziyarete açık olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.