Konyalı vekiller etkisiz mi kaldı?

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.01.2019 - 11:43, Güncelleme: 06.01.2023 - 07:46
 

Konyalı vekiller etkisiz mi kaldı?

Çiftçiler tahıl ambarı Konya'da kenevir üretimine neden izin verilmediğini sorarken, siyasilerin bu konuda ne tür bir çalışma yaptıklarını merak ettiklerini söylediler.
Çiftçiler Konya’da kenevir üretimine neden izin verilmediğini sorarken, siyasilerin bu konuda ne tür bir çalışma yaptıklarını merak ettiklerini söylediler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'de kenevir üretiminin tekrar başlayacağı mesajını vermesinin ardından başlatılan çalışmayla 19 ilde çiftçilere kenevir üretme izni verildi. Listede Konya’nın olmaması ise tepkilere neden oldu. İzin verilen iller arasında Türkiye’nin tarım ambarı olarak bilinen Konya’nın bulunmayışına tepki gösteren çiftçiler “19 ile izin verilirken, Konya’ya neden izin verilmedi? Yoksa Konya’nın TBMM’de bulunan milletvekilleri etkisiz mi kaldı? sorusunu yöneltti. SİYASİLER VE STK’LAR GÖREVE Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın çalışması sonrası Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayser, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak olmak üzere 19 ilde çiftçilerin kenevir üretilmesine izin verilmesi, bu listede Konya’nın bulunmayışına tepki büyüyor. Konuyu gazetemize değerlendiren çiftçiler tepkilerini dile getirirken, siyasiler ve sivil toplum örgütlerini göreve davet etti. Konuyla ilgili gerekli girişimlerin yapılmasını beklediklerini belirten çiftçiler, listeye Konya’nın da eklenmesini beklediklerini vurguladılar. KENEVİRİN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ FAYDALARI İlaç, petrol şirketlerinin başı çektiği birçok lobi tarafından istenmeyen bitki olarak ilan edilen ve çiftçilerin yetiştirmesine geçmiş yıllarda yasak getirilen kenevir, sadece uyuşturucu madde yapımında kullanılmıyor. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir. Sayısız faydası olan kenevir, bir zamanlar dünyanın en önemli üretim bitkilerinden biriydi ama bugün, üretim yasak.
Çiftçiler tahıl ambarı Konya'da kenevir üretimine neden izin verilmediğini sorarken, siyasilerin bu konuda ne tür bir çalışma yaptıklarını merak ettiklerini söylediler.

Çiftçiler Konya’da kenevir üretimine neden izin verilmediğini sorarken, siyasilerin bu konuda ne tür bir çalışma yaptıklarını merak ettiklerini söylediler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'de kenevir üretiminin tekrar başlayacağı mesajını vermesinin ardından başlatılan çalışmayla 19 ilde çiftçilere kenevir üretme izni verildi. Listede Konya’nın olmaması ise tepkilere neden oldu.

İzin verilen iller arasında Türkiye’nin tarım ambarı olarak bilinen Konya’nın bulunmayışına tepki gösteren çiftçiler “19 ile izin verilirken, Konya’ya neden izin verilmedi? Yoksa Konya’nın TBMM’de bulunan milletvekilleri etkisiz mi kaldı? sorusunu yöneltti.

SİYASİLER VE STK’LAR GÖREVE

Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın çalışması sonrası Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayser, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak olmak üzere 19 ilde çiftçilerin kenevir üretilmesine izin verilmesi, bu listede Konya’nın bulunmayışına tepki büyüyor.

Konuyu gazetemize değerlendiren çiftçiler tepkilerini dile getirirken, siyasiler ve sivil toplum örgütlerini göreve davet etti. Konuyla ilgili gerekli girişimlerin yapılmasını beklediklerini belirten çiftçiler, listeye Konya’nın da eklenmesini beklediklerini vurguladılar.

KENEVİRİN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ FAYDALARI

İlaç, petrol şirketlerinin başı çektiği birçok lobi tarafından istenmeyen bitki olarak ilan edilen ve çiftçilerin yetiştirmesine geçmiş yıllarda yasak getirilen kenevir, sadece uyuşturucu madde yapımında kullanılmıyor. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir. Sayısız faydası olan kenevir, bir zamanlar dünyanın en önemli üretim bitkilerinden biriydi ama bugün, üretim yasak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.