Çiftçilerin gözü gıda ve tarım üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmalara çevrildi
Çiftçilerin gözü gıda ve tarım üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmalara çevrildi
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile Konya Şeker iş birliğinde İklim Değişikliği ve Tarımda Kuraklık çalıştayı düzenlendi. Katılımcıların önemli bilgiler aktardığı çalıştayda iklim değişikliği ve kuraklık konuları ele alındı.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile Konya Şeker iş birliğinde İklim Değişikliği ve Tarımda Kuraklık çalıştayı düzenlendi. Katılımcıların önemli bilgiler aktardığı çalıştayda iklim değişikliği ve kuraklık konuları ele alındı.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile Konya Şeker tarafından gerçekleştirilen İklim Değişikliği ve Tarımda Kuraklık çalıştayı yoğun katılımla düzenlendi. Programa, Konya Valisi Vahdettin Özkan, PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han Kılıçarslan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Merkez Müdürü Prof. Dr. Kubilay K. Baştaş, belediye başkanları, kurum il ve bölge müdürleri, daire başkanları ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
"ATACAĞIMIZ HER ADIM SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞİ MÜMKÜN KILACAKTIR"
Programın açılış konuşmasını yapan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, iklim değişikliğinin etkilerini anlattı. İklim değişikliği ve kuraklığın tarım sektörünü etkilediğini belirten Turan, "İklim değişikliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi etkiler göstermektedir ve bu etkilerden en çok etkilenen sektörlerden biri de tarımdır. Kuraklık, tarım için en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Düzenli yağışların azalması, su kaynaklarının tükenmesi ve toprak verimliliğinin düşmesi gibi etkilerle tarım sektörü büyük zararlar görmektedir. Türkiye, yarı kurak iklim kuşağında yer aldığından, kuraklık bizim için her zaman önemli bir risk faktörü olmuştur. İklim değişikliği ve tarımda kuraklık konusu, sadece çiftçilerimizi değil, tüm toplumumuzu ilgilendiren hayati bir meseledir. Geleceğimizi korumak, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için hep birlikte hareket etmek zorundayız. İklim değişikliği ile mücadelede attığımız her adım, tarımda kuraklığın etkilerini azaltacak ve sürdürülebilir bir geleceği mümkün kılacaktır" dedi.
"GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTEMİZDE BÖYLE BİR ÇALIŞTAYIN YAPILMASI ANLAMLI"
Konya Valisi Vahdettin Özkan da kuraklıkla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Özkan, "Sağlıklı gıdaya erişim, tarım üzerindeki risklerin bertaraf edilmesi ve kuraklıkla mücadele konularında yoğunlaşmış bir üniversitede bulunuyoruz. Üniversitemizde kendi misyon alanı ile ilgili böyle bir çalıştayın yapılması anlamlı. Bütün insanların, ülkenin ve şehrin ihtiyaç duyduğu bu konuya gönül vermiş öğrencilerimizin ve bu konuda yoğunlaşmış hocalarımızın önemli çalışmalarından biz de istifade ediyoruz. Tarımsal kuraklık ve iklim değişikliklerinden en çok etkilenen bir şehir olarak, gelecekte şehirde yaşayan insanların maruz kalacağı riskleri bertaraf edebilmek için her birimize düşen görevlerin olduğunu belirtmek istiyorum. Dünyanın maruz kaldığı risklerin, havanın, toprağın ve suyun üzerindeki çevresel baskıların bertaraf edilmesi için neler yapmak gerekiyor konusunda yüksek derecede bir hassasiyet oluşmalı. Üniversitelerimizin bu hassasiyete karşı çalışmaları ile rehberlik yapması, bu çalıştayın tüm kurumlara, kuruluşlara düşen görevleri çok net bir şekilde ortaya koyması ve bu konuyla ilgili bilinçlendirme faaliyetleri ile farkındalık oluşturması önemli." ifadelerine yer verdi. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han Kılıçarslan da programda yaptığı konuşmada iklim krizinin su ihtiyacını da beraberinde getirdiğini vurgularken suyun verimli kullanılması noktasında bilinçli hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Selçuk Üniversitesi Tarım Ve İklim Değişiklikleri Merkez Müdürü (Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı) Prof. Dr. Kubilay K. Baştaş, iklim değişikliği ve etkileri konusunda sunum gerçekleştirdi. Gıda ve Tarım Üniversitesi ile Konya Şeker işbirliğinde gerçekleştirilen kuraklığa karşı yürütülen bilimsel çalışmalarla ülkemizde ve bölge geneline öncülük edebilecek yüksek standartlı projeler hakkında bilgiler verildi. Çalıştay, üreticilerin ilgisini artırırken geleceğe yönelik de umut oldu. Üniversite yetkilileri bilimsel çalışmaların daha da hız kazanacağını bildirdiler. 2 gün süren çalıştay çok kıymetli akademisyen ve konukların sunumları ile son buldu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.