Teşvik paketi çok kapsamlı...
Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen, 2011 yılı değerlendirme ve 2012 yılına stratejik bakış toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, yeni teşvik sisteminin, kendi projesi olan biri açısından değerlendirildiğinde az biraz cesareti olan, biraz bu konulara meyilli herkesin hemen bu teşvik sistemini fırsat bilerek yatırıma başlamasını öngördüklerini söyledi.
Yeni teşvik sisteminin gerçekten büyük bir fırsat var olduğunu vurgulayan Şimşek, ''Sayın Başbakan'ımızın açıkladığı yeni teşvik sisteminde Urfa tam merkezde yer alıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en az gelişmiş illerimiz 6. bölgede değerlendirildi. Hakikaten ilk defa bu kadar yoğunlukta, bu kadar kapsamlı bir teşvik sistemi uygulamaya kondu. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi ve daha iyi anlatılması gerekiyor'' diye konuştu.
Söz konusu teşvik sisteminin ve yatırımların kaynak gerektirdiğini aktaran Şimşek, burada maliye camiasının yapacaklarının çok önemli olduğuna değindi.
''AVRUPA'DA, DÜNYADA İMRENİLEREK İZLENEN BİR PERFORMANS''
Bakan Şimşek, 2011 yılının hakikaten iyi bir yıl olduğunu, 2009 yılının ise ise küresel kriz nedeniyle istisnai bir yıl olduğunu dile getirdi.
''2010 yılında bütçe açığımız yaklaşık 40 milyar dolar civarlarındadır. Çok iyi, çok güçlü bir performans ortaya koyarak biz de bu açığı 2011 yılında yaklaşık 17 milyar dolar indirdik. Ve bu da gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 1,3'üne denk gelmektedir'' diyen Şimşek, şunları kaydetti:
''Bu da hakikaten Avrupa'da, dünyada imrenilerek en azından izlenen bir performanstır. Bizim için geçmiş önemli olmakla birlikte önemli olan bu performansı idame ettirmemiz, devam ettirmemizdir. O nedenle hakikaten hepimize büyük iş düşüyor. Tabi bu başarıda, bütçe açığının o kadar hızlı bir şekilde küresel kriz sonrasında düşürülmesinde hakikaten gelir performansının etkisi çok önemlidir. Onda sizlerin çalışmaları kritik bir önem taşımıştır. Tabii ekonomimiz kriz sonrası dönemde hızlı büyüdü. Bu, beraberinde bir gelir performansını, bir gelir artışını getirdi.
Ama sadece o değil, gerek Gelir İdaremiz, gerek Vergi Dairesi Başkanlıklarımız, gerek Defterdarlarımızın çabasıyla biz 6111 sayılı yasa çerçevesinde getirilen kamu alacaklarının yapılandırılmasını çok başarıyla uyguladık. Ve tabii ki bugüne kadar en azından son taksit itibarıyla söyleyebilirim. Bu rakamlar açıklandı, açıklanacak herhalde, yüzde 80 gibi hala bir performansı devam ettiriyoruz. Ve bugüne kadar da tahsilat oranı yüzde 40'lar civarındadır. Çok ciddi yani 5,2 milyon mükellefimizi kapsayan yaklaşık 40 milyara yakın bir yapılandırma gerçekleştirildi. Bu yapılandırma, bugüne kadar yapılan yani Cumhuriyet tarihindeki yapılandırmaların en başarılısıdır. Tabii çok kapsamlı bir barış projesiydi fakat performans da ortada. Çünkü yanlış hatırlamıyorsam 1923'ten sonraki döneme baktığımız zaman ortalama başarı oranı yüzde 23-25'lerde. Yanlış hatırlamıyorsam şimdi biz uygulamanın ortasındayken yüzde 40 gibi iyi bir başarıya ulaştıysak onda tabii ki çok değerli çalışma arkadaşlarımızın, sizlerin katkısıyla olmuştur. Onun için hepinize teşekkür ediyorum. Gerçekten sizlere şükran borçluyuz. Sizleri tebrik ediyorum. Büyük bir başarı var bu başarıda sizlerin katkısı çok büyük. Tabii ki daha bu uygulama devam edecek. O nedenle rehavete gerek yok ortada bir başarı var. Sizleri kutluyorum ama daha yapacak çok şey var.''