Seydişehir’in ilk bayan öğretmenleri
Yeni Türk Devleti’nin kuruluş yıllarında ilköğrenimlerini tamamlayıp daha sonra da Konya Kız Öğretmen Okulu’nu bitiren Feriha Ceran Erkoçak ile Hacer İrem Mengi Hanımlar Seydişehir’in yetiştirdiği İlk Bayan Öğretmenleridirler.
Feriha Ceran (Erkoçak) Mülazim İsmail Hakkı Bey ve Seydişehirli Ceran Hoca'nın kızı olan Bedriye Hanım'ın kızı olup 1915 yılında babasının memleketi olan Kütahya'da doğmuştur. İlköğrenimini Seydişehir’de tamamlamıştır. Öğretmenleri Ahmet Şükrü (Bilban) Bey, Mustafa Lütfi (Pınar) Bey, Raşid (Gökteke) Bey idi. 1935'de Konya Kız Öğretmen okulundan mezun olup aynı tarihte Seydişehir Merkez İlkokulunda göreve başlamıştır. 1939 yılında Nüfus Memuru Mehmet Emin Bey ile Seydişehir Rüştiyesi hocalarından Şükrü Bey'in kızı Zehra Hanım'ın oğlu öğretmen Hasan Tayyar Erkoçak ile evlendi. Eşi Tayyar Erkoçak'ın harp yıllarında 3 kez askerlik yaptığı dönemde Seydişehir'de aynı okulda görevli çocukluk ve öğretmen okulundan arkadaşı Hacer Mengi hanımla birlikte askere giden öğretmenlerin sınıflarını da üstlenerek çift sınıf okutmuşlardır. Feriha Hanım 1939-1964 yılları arasında Seydişehir'de görev yaptı. Emine (Avukat), Emin Uğur (Doktor), Bedia (Doktor) isimli üç çocukları vardır. 1964 yılında İstanbul Topkapı Maltepesi'nde Ali Ülker İlkokulundan emekliye ayrılmıştır. Mesleğini her şeyin üzerinde görerek ilerde çok değerli olacak öğrenciler yetiştirmiştir. Bunlardan bir tanesi de Şair yazar Bahaddin Paslı’dır. Paslı’nın arşivinde öğretmeni Feriha Erkoçak Hanım’ın kendisine yazdığı iki mektup mevcuttur. Feriha Erkoçak 2001 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Seydişehir adının geçtiği sohbetlerde duygulanır, her daim gözleri yaşarırdı.
Hacer İrem (Mengi) 1916 yılında Seydişehir’de doğdu. Annesi Şeküre Hanım, Babası Ali Efendi’dir. Ali Efendi Doğu cephesinde şehit olduğundan Hacer Hanım babasını hiç tanıyamamıştır. İlkokulu Seydişehir’de okumuştur. Öğretmenleri Süleyman Tekeli ve Hasan Rüştü Ergen idi. Hacer Hanım Konya Kız Öğretmen Okulundan 1938 yılında mezun olmuştur. İlk görev yeri Beyşehir’dir. Daha sonra Seydişehir’e tayin olmuştur.1942 yılında Mustafa Mengi ile evlenmiştir. Eşinin subay olması dolayısıyla üç yılda bir yer değiştirmek durumunda kalmıştır. Kars, Lapseki, Aşkale, Niğde’de görev yaptı. 1964 yılında yeniden Seydişehir Merkez İlkokuluna atandı.1972 yılında emekliye ayrıldı. Ali Özer (Çapa Tıp Fakültesi altıncı sınıftan rahatsızlığı nedeniyle ayrılmak durumunda kaldı.1999 yılında vefat etti) Nefise Rezan (Emekli Öğretmen), Mehmet Özcan (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunudur. Antalya’da doktorluk yapmaktadır ) isimlerinde üç çocuğu bulunmaktadır. Hacer İrem Mengi 14 Mayıs 1995 tarihinde vefat etmiştir. Kabri Akyol mezarlığındadır.
Cumhuriyet Türkiye’sinin genç nesillerinin yetişmesinde büyük emekleri olan Feriha Erkoçak ve Hacer İrem Mengi Hanımı rahmet, minnet ve şükran duygularıyla anıyoruz. (Emekli Öğretmen Nefise Rezan Mengi Şimşek (d.t. 29.4.1947) ile 6.9.2017 tarihli, Emekli Avukat Emine Erkoçak (d.t. 1940) ile 5.9.2017 tarihli görüşme; Bahaddin Paslı (d.t.1941) Arşivi, Feriha Erkoçak Mektupları 24.1.1995-28.3.1998; Ercan Arslan, Seydişehir Kazasında İlköğretim Kurumları 1876-1940, Konya 2017)