Seydişehir tarımına üniversite desteği
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç ve Rektör Prof. Dr. Erol Turan, Seydişehir Muhtarları ile bir araya geldi.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç ve Rektör Prof. Dr. Erol Turan, bölge tarımında yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümünde üniversite olarak yapılacak katkıları değerlendirmek için Seydişehir bölgesi muhtarlarıyla bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulundular.
“ARZULARIMIZ DOĞRULTUSUNDA GÜÇLENİYORUZ”
Güçlerini ve desteklerini bölge çiftçilerinden aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Kılıç, “Üniversitemiz, bölgenin tarım ve sanayi alanında lokomotifi olan Konya Şeker’in tüzel kişiliğinde kurulan bir vakıf üniversitesidir. Kurumlar ve insanlar güçlerini, amaçlarını paralel oluşturmalıdır. Biz arzularımız doğrultusunda güçleniyoruz. Amacımız sadece üniversite amfilerinde kalmadan çiftçinin yanında yer alarak tarımsal üretime bilimsel olarak da katkı sağlamaktır. Bu konuda Konya Şeker’e bağlı iştiraklerin, üretici ortakların bizi birer laboratuvar olarak görüp yanlarında olmak istiyoruz. Bu konuda geçtiğimiz gün açılışını yaptığımız, çiftçilerimize açık Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniği önemli bir adım oldu. Ayrıca uydu görüntüleme sistemi ile hastalık, ürün kalitesi ve miktarının tespit edilmesine yönelik yapay zekâ kullanımı çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
“GENÇ ÇİFTÇİ MECLİSİ" İLE ÇİFTÇİLERİMİZE TAM DESTEK
Günümüzde genç çiftçi sayısının hızla azaldığına ve köyden kentlere olan göçlerin arttığına da vurgu yapan Kılıç, bu bağlamda üniversite bünyesinde kurdukları “Genç Çiftçi Meclisi’nin gençlerin tarımda aktif bir rol üstlenmelerinde etkileyici bir faktör olacağını vurguladı.
Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü;
“Genç Çiftçi Meclisi’ (GEÇİM), üniversitemiz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve genç çiftçiyi destekleyen bir topluluktur. Topluluğumuzda genç çiftçiler için çözüm odaklı çalışmalar yürütülüyor, genç çiftçilerimizle iş birliği yapıyoruz. Bu sayede genç çiftçilerle iş birliği yapıyor, uygulanabilir modeller geliştirerek ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. Çiftçilerimiz her zaman Genç Çiftçi Meclisi ile iletişime geçerek çalışmalara destek olabilir ve alanında uzman akademik kadromuzun bilgi ve birikiminden faydalanabilirler.”
"KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK VE ENDÜSTRİYEL AĞLARINI GENİŞLETMEKTEDİR"
Rektör Prof. Dr. Erol Turan ise “Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, bilimsel araştırmalar ve inovasyon odaklı projeler, hem yerel hem de uluslararası düzeyde etkili sonuçlar üretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, 9000 yıllık Çatalhöyük medeniyetinin mirası üzerinde yükselerek, tarım ve gıda alanındaki kadim bilgi ve teknolojiyi üretim ve pazarlama aşamasına taşıyan bir akademik altyapı sunmaktadır. Tarihi ve kültürel mirasımız, üniversitenin yenilikçi ve üretken eğitim yaklaşımlarını destekleyen önemli bir ilham kaynağıdır. Bu kapsamda, üniversite, bilgi birikimini ve teknolojiyi sadece akademik alanda değil, aynı zamanda sektörel uygulamalar ve toplumsal fayda sağlama alanlarında da etkin bir şekilde kullanmaktadır.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, tarım ve gıda alanındaki AR-GE çalışmalarında elde ettiği başarılı sonuçlar ile dikkat çekmiş ve bu alandaki bilgi birikimini artırarak sektördeki problemlere çözüm önerileri sunmuştur. Uluslararası iş birlikleri ve projeler, üniversitenin tanınmasını ve etkisini artırmakta, aynı zamanda akademik ve endüstriyel ağlarını genişletmektedir. Bu süreçte gerçekleştirilen projeler ve araştırmalar hem yerel hem de küresel ölçekte tarım ve gıda sektörlerinin gelişimine önemli katkılarda bulunmaktadır. KGTÜ, tarımda yenilikçi ve inovatif yaklaşımıyla bölge tarımına ve tarımla uğraşan kesimlere öncülük etmektedir ” dedi.
KGTÜ’nün dünden bugüne neler yaptığının ve gelecekte neler yapabileceğinin konuşulduğu, sorunların çözümüne odaklı verimli bir toplantı oldu.
Tarımın öneminin ve bölge tarımının sürdürülebilirliğinin de ele alındığı toplantı, karşılıklı fikir alışverişleri ile tamamlandı.