Seydişehir Mektubu (1926)
17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlardan bir tanesi de Osmanlı İmparatorluğundan devreden, köylü yahut tarım kesimi üzerinde en hakim dolaysız vergi olan Âşârın kaldırılması olmuştu. İlk başta onda birlik bir vergi dilimini ifade eden âşâr, zaruret halinde onda dört, beşe kadar çıkmaktaydı. Genç Cumhuriyet Halkçılık ilkesi gereği Türk köylüsünü ekonomik anlamda desteklemek saikiyle böylesine köklü bir adım atıyordu. 1926 yılına gelindiğinde tam olarak uygulamaya konulan bu düzenleme Seydişehir’de de sevinçle karşılanmıştı.
Aşarın ilgası üzerine Seydişehir Kazasında sabana sarılan şehirli, köylü halk 1925 yılına nazaran iki, üç misli tarla ekmişlerdi. Hazreti Nuh zamanından kalma odun pulluklar kentte hemen hemen kalmamış gibiydi. Her dükkânın önünde Konya’dan getirilmiş olan türlü çeşitte pulluklar görülmekteydi. Çiftçinin yüzde altmış hatta yetmişi tarlasını pullukla karıştırmaktaydı. Seydişehir’de ufak tefek demir tamirleriyle, demire ait eşya yapan otuz, kırk kadar demirci var ise de genç bir demirci dikkatleri çekiyordu. Bu demirci Akşehir pulluklarına muadil pulluklar yapmaktaydı. Seydişehir’den dışarıya çıkmayan, babasından gördüğü sanata yapışan gencin gayreti cidden takdir edilecek bir hal idi. Hükümetin ufak bir himayesi kendisini daha ziyade teşvik ederek Seydişehir çiftçilerinin pulluk ihtiyacını katiyen temin edecektir. Mayıs ayı başlarına kadar yağmurlara fevkalade ihtiyaç duyan yöre çiftçisinin yüzünü, yirmi gündür esmekte olan kuzey rüzgarları güldürecekti. Zaman zaman yağan hafif yağmurlar çiftçileri mesrur bırakmaktadır. Karaviran gölü her gün biraz daha çekilmekte ve çiftçilerimiz onu hatve hatve (adım adım) takip ederek suları çekilen yerleri sevine sevine ekmektedir. Seydişehir’in Nüzumla Köyü ile Konya’nın Çukurçimen, Tekye, Detse, Çomaklar, Akviran, Hatunsaray köyleri arasındaki hudut anlaşmazlığı, Vilayet Encümen Azası Mehmet Arif Bey ve Encümen Baş Kâtibi İsmail Beylerle, Nafia Kondüktörlerinden Said Efendiden oluşan heyet tarafından 15 Mayıs 1926’da halledilmişti.
Konya Erkek Muallim Mektebinden 6 Haziran 1926 tarihinde otuz dört öğretmen adayı mezun olmuştu. Bunlardan 52 numaralı Süleyman Korkut ve 54 numaralı Hakkı Efendi Seydişehirli idiler. Vilayetten gelen emir üzerine Haziranın beşinde merkez imtihanlarına başlanmıştır. On Haziranda da köy mekteplerinin imtihanına mübaşeret edilecektir. Seydişehir Merkez Erkek ve Kız Mektebi Öğretmeni Bey ve Hanımlar yekdiğerlerine gözcü gitmek suretiyle imtihanları icra etmektedirler. Osmanlı zamanından kalma öğrencilere yemek getirtme âdeti de kaldırılmıştır. Seydişehir Köylerinde bulunan mekteplerin bazılarının şimdiye kadar sıhhi bir halde olmadıklarını gören kazamız İlk Tedrisat Müfettişi Şevket Bey’in teşvikine ve yüksek mesaisine katılan Seydişehir Kaymakamı Hami Bey’in Köy Kanununu tatbiki neticesi Akçalar ve Gevrekli köylerinde asri ihtiyaca uygun ve sıhhi şartları taşıyan mektep inşasına başlanılmıştı. Nüzumla, Dere, Gökhüyük’de de yakın zamanda inşaata başlanacağı haber alınmıştır. Haziranın beşinde Vilayet Jandarma Kumandanı Tahsin Bey teftiş için kazaya gelmişler ve teftişatı yerine getirmişlerdi. Vilayet Baytarı Kamil Beyin Beyşehir ve Seydişehir köylerinde yaptığı tetkikat neticesi herhangi bir hayvan hastalığına şimdilik rastlanmamıştı. (Babalık,7 Haziran 1926,sayı 2119; Muallim Rüştü, 11 Haziran 1926,sayı 2123,Yıl 16,sayfa 3)