Mülki İdare Amiri olmak sevda işidir

Kaymakam Tuncay Sonel, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Öğrenci Kulübünün davetlisi olarak Kariyer Söyleşisine katıldı.
Mülki idareye her platformda destek veren ve ilgisini esirgemeyen Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta Kaymakam Sonel, 20. yılını bulan meslek hayatında görev yaptığı çeşitli yörelerde hayata geçirdiği projeleri ve çalışmaları öğrencilerle paylaştı
Öğrencilerin yoğun ilgisi altında geçen söyleşi de Tuncay Sonel mülki idare amirliğinin bir sevda ve ideal işi olduğunu, halkın gönlüne girmenin ve onların duasını almanın ise en büyük ödül olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeleri yaptı;
“Mülki idare amirlerimiz vatanımızın her köşesinde hizmet etmenin gayreti ve onuru içindedirler. 20 yıllık mülki idare amirliğinin en büyük ödülü görev yaptığınız yerlerde yıllar geçse de orada kazandığınız dostluklar, gönüllere girdiğiniz yetim, öksüz, şehit aileleri, gaziler, engelli ve yaşlı insanların duasıdır. Görev yaptığımız her yerde kimsesizlerin kimi olmaya gayret ediyoruz. Devletimizin şefkatini, sıcaklığını yöre insanına göstermeye çalışıyoruz. Eğitim birinci önceliğimiz. Elbette devletimizin ve HAYDES adını verdiğimiz hayırseverlerimizin katkısı ile milli takım ruhuyla, sayın valilerimizin önderliğinde biz fikriyle yöreye ve yöre insanımıza hizmet etmenin mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Şunu kesinlikle ifade etmek istiyorum. Yol yaparız, muhteşem okullar ve değişik hizmetler de yaparız ama en uzak ücradaki yetimi, öksüzü, garibi unutursak onların gönlünde bir yer yapamazsak öbür yaptıklarımızın hiçbir anlamı kalmaz. Bunun hepsini bir arada gerçekleştirebiliyorsan işte o zaman hem dua alırsınız hem de görev yaptığınız yerlerin fahri hemşehrisi kabul edilirsiniz. İsminiz bazen bir caddeye bazen de bir bebeğe verilir, yıllar geçse de gönüllerde kalırsınız.
Kaymakam Sonel ayrıca yetim öksüzlere mektup, hatırlanmak bir gün değil her gün, Oku kitabını al altınını, gonca güllerimiz solmasın, haydi kızlar okula, köyden gelen liseli gençlere yemek ve ulaşım, yeteneklerimi keşfediyorum, cumhuriyet yaşıtlarını ziyaret, hoş geldin melek sefalar getirdin, başa kadar sürsün, yalnız değilsiniz, lastik ayakkabıya son, öğren okumayı yazmayı al altını diplomayı, yaptır resmi nikahını al cumhuriyet altınını, yetim ve öksüz çocuklarımızın sosyalleşmesi, kurban bayramında yetim öksüzlere şehit ailelerine ve gazilere kurbanlık koç gönderilmesi, binlerce öğrenciye hazırlanan giysilerin onları rencide etmeden evlerine bırakılması, orta son ve lise sonda okuyan öğrencilerin tek tek evlerinde ziyaret edilmesi, üniversite öğrencilerine öğrenim desteği,  istihdam projelerinin yanı sıra hayırseverler desteğiyle yapılan yüzlerce derslik, sağlık ocakları, yurtlar, halk eğitim merkezleri, kültür merkezi ve alt yapı ile ilgili hizmetlerden örnekler verdi.
Yine kanser tedavisi gören hastalarımız başta olmak üzere, engellilerimizin, şehit aileleri, gazilerimizin ve yetim öksüzlerimizin tedavileri için Kaymakamlığımıza ait minibüsümüz ile Konya başta olmak üzere ilgili hastanelere götürülerek maddi desteğin yanı sıra onlara moral ve motivasyonda verilmektedir.
Yine otobüslere ve minibüslere, kahvelere, berberlere kitaplıklar yaptırılarak insanımıza boş vakitlerini değerlendirmesi yönünde okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmıştır.
Şehit ailelerimiz, gazilerimiz, yetim ve öksüzlerimiz, engellilerimiz ve yaşlılarımızı her daim ziyaret yapmaktayız. Yapılacak törenlerde protokolde her zaman onlara yer tahsis edildiğini belirtti.
Kaymakam Sonel’ e göre makamda ulaşılabilir olmanın yanı sıra araziye ya da halkın içine girmek çok önemli. Zira duvarlar arkasında asık suratlı bir yönetici halk tarafından benimsenmez. Hükümet Konağına gelen tatlı dil güler yüz masası ile karşılanmalı, kapılar her zaman açık olmalı, engelli vatandaşlarımızın resmi daireler başta olmak üzere ulaşılabilirlikleri sağlanmalıdır. Güler yüzün maliyeti yoktur. Kurumlara gelen vatandaşa tatlı dil güler yüz ile davranılmalıdır. Anamıza, babamıza, kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak bizler de vatandaşlarımıza o şekil de davranmalıyız. Özellikle ev ziyaretlerimizde  ailenin ikramı olduğunda kuzinede patates yapsanız kafi diyerek gittiğimiz aileye yük vermeme düşüncesi bazen sizi kuzinede patates seven kaymakam olarak dahi hatırlanmanıza sebep olmaktadır. Özellikle kamu kurumlarında ziraat ve veterinerler başta olmak üzere arazi çalışmalarında görev yapan personelin giyimlerinde rahat olmaları gerektiğini belirtiyor. Tarlada çalışacak kamu görevlisi takım elbiseli olmaz diyerek bu duruma dikkat çekmekte. Yöneten yönetilen ilişkisi açısından çok etkileyici örneklerden bahsetti. Hangi mesleği yaparsanız yapın severek, isteyerek, mutlu olarak yapmaları tavsiyesinde bulundu. Bu topraklara, bu toprakları vatan yapan ecdadımıza karşı hepimizin sorumluluğu var. Birlik beraberlik içerisinde çok çalışmalıyız temennisinde bulundu.”
Daha sonra öğrencilerle karşılıklı soru cevap şeklinde samimi bir ortamda devam eden konferans öğrencilerin Kaymakam Sonel’e çiçek takdimi ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt’ ün Kaymakam Tuncay Sonel’e plaket takdimi ile sona erdi.