MEB’de ‘Keyfi’ nöbet uygulaması
Seydişehir’de bazı okullarda okul müdürleri tarafından öğretmenlere uygulanan ‘keyfi’ nöbet uygulaması tepki topluyor.
16.12.2006 tarih ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde aylık karşılığı ders görevi, "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesinde ise Ek ders görevleri belirlenmiştir.
1 Eylül 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe giren, ortaöğretim kurumlarında öğretmenlere nöbet görevi verilmesine ilişkin esaslarda:
• Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
• Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
• Engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulur. Ancak, engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerden istekli olanların nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.
• Özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri nöbet görevinden muaf tutulur.
• Sağlık raporu veya sağlık kurulu raporu ile nöbet görevini yapmak istemeyen öğretmenlere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ilgi (a) görüş yazısı doğrultusunda nöbet görevi verilmesi gerekmektedir.
Yukarıda Milli Eğitim Bakanlığı’nca öğretmenlerin nöbet ile ilgili esasları ortada iken; öğretmenlerin “nöbet tutmama” ile ilgili herhangi bir yazılı talep ve istekleri olmadığı halde, okul müdürü herhangi bir “tebliğ-tebellüğ” olmaksızın sadece telefon mesajları ile “ben bu ay seni-dinlendireceğim- ve sana -nöbet yazmıyorum-” diyerek öğretmenlere okulda nöbet görevi vermemektedir.
Okul müdürü tamamen “keyfi” olan bu uygulaması ile hem öğretmenler arasında huzursuzluğa hem de öğretmenlerin maddi kaybına sebep olmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarında hiçbir iş ve işlemde mevzuat dayanağı olmadan adım atılamayacağının altını çizerek şunu söylemek istiyorum; hiçbir mevzuat dayanağı olmayan “öğretmeni nöbette dinlendirme” uygulamasının uygulandığı okullardaki idareciler bir an evvel yaptıkları yanlıştan dönmesi gerekir aksi takdirde zan altında kalacak suç işlemiş olacaklardır.
Öte yandan okuldaki öğretmen ek ders çizelgeleri incelendiğinde öğretmenlere nöbet verilmediği için ek ders derslerinin eksik olduğu ortaya çıkar. Nöbet verilmeyen (okul müdürünce sözde “Dinlendirilen”) öğretmenlerin ismini okul panosuna asılıyor.