Konya Şeker’den çiftçiye motorin avansı

        Konya Şeker ekim-söküm için ihtiyacı olan çiftçiye verdiği 31,1 milyon motorinle toplam finansal desteği 557,8 milyon TL’ye çıktı.

        Ülke tarımının lokomotifi Konya Şeker, bahane üretmiyor, çare üretiyor, bir yandan üreticinin ürününü kıymetlendirecek tesisler kuruyor, diğer yandan üreticisini desteksiz bırakmıyor. Pancar sökümünün başladığı ve tarlanın hareketlendiği içinde bulunduğumuz şu günlerde Konya Şeker, üreticiye destek eli yine uzattı. Üreticisine 2019-20 Kampanya Döneminde 500 Milyon Liranın üstünde finansal destek sağlayan Konya Şeker bugün de 31.146.000 TL tutarında motorin desteği dağıtıyor. Bugün dağıtımı yapılacak motorin desteği ile birlikte Konya Şeker bu yıl şu ana kadar çiftçiye toplamda 325.004.000 Lirayı aşkın ayni ve nakdi avans dağıtımı gerçekleştirmiş olurken, bu destek kooperatif ekipman ve girdi desteği ile kümülatif olarak 557.807.750 TL’ye ulaştı.

        Konya Şeker’in üreticiye verdiği motorin desteğiyle ilgili kısa bir değerlendirme yapan 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2019 yılının çok kolay bir yıl olmamasına rağmen, çiftçiye verecekleri destekten kısmadıklarını, ödemelerin tamamını yaptıklarını ve 22 Ekim 2019 Salı (Bugün) verilecek 31.146.000 TL tutarındaki motorin desteğiyle birlikte bu yıl çiftçiye 325.004.000 TL’lik aynı ve nakdi avans ödemesi yapmış olacaklarını söyledi. Kooperatifçiliğin öneminin, kooperatif çatısı altında güç ve elbirliği yapmanın öneminin özellikle finansmana zor erişilen, ekonominin çarklarının yavaş döndüğü yıllarda daha da arttığını söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk şöyle konuştu; “Zor yıllarda çiftçi bir başına ise üretmek daha da zorlaşır, el birliği, güç birliği varsa, yani kooperatif ve onun şirketleri çiftçinin yanında olursa çiftçinin işi kolaylaşır. Konya Şeker’in iki önemli fonksiyonu var. Birincisi üreticisini tarlada yalnız bırakmamak. Yani ucuz üretmesini, üretebilmesini sağlamak. Bunu nasıl yaparsınız? Girdileri temin ederek, girdi için gerekli finansman yükünü hafifleterek. Konya Şeker ve Kooperatifimiz ikisini de hakkıyla yapan ülkemizin ender kurumlarındandır. Bugün, kooperatif finans sistemi üzerinden sağladığımız ekipman ve girdi destekleriyle birlikte 2019-20 Kampanya Döneminde kümülatif destek miktarı 557.807.750 TL’ye ulaştı. Paranın getirisini veya maliyetini düşündüğünüzde Konya Şeker’in üreticisine sağladığı finansmanın boyutu, on milyonlarca liradır. Eğer Konya Şeker, üreticisine nakit olarak veya gübre, ilaç gibi girdileri temin etmeseydi, üretici üretmek için bu girdileri kendi imkânlarıyla temin edecek ve o onlarca milyon liranın daha fazlası üreticimizin cebinden çıkacaktı. Konya Şeker ve kooperatifimiz kurduğu bu destek sistemi ile birinci fonksiyonunu bihakkın yerine getirmiş, yıllardır olduğu gibi üreticisinin üretirken daha düşük maliyetle üretim yapmasını sağlamıştır. Konya Şeker’in ikinci fonksiyonu ise üreticisinin ürününün kıymetini arttırmak, ürünün açığa ekilmesini önleyerek üreticinin ürününün kıymetlenmesini sağlamak. Bunu da ülkemizde en iyi yapan, tarladaki ürünü rafa kadar taşıyan kurum biziz.” dedi.

 “ANADOLU TOPRAKLARI SAHİPSİZ KALMASIN DİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

        Konya Şeker’in büyümeye devam ettiğini anlatan Genel Başkan Recep Konuk, “ bu yıl Konya Şeker, İSO ilk 500’de 4 şirketi ile yer aldı. Gıda şirketleri söz konusu olduğunda ise Konya Şeker, Türkiye’de ilk 5’te yer almaktadır. Gıda sektöründe ülkemizin en büyük 10 ihracatçısından birisiyiz. Şu anda 100’e yakın ülkeye Torku markalı ürünlerimizi gönderiyoruz, bir başka deyişle, Konya’nın köyündeki bir çiftçi artık dünyanın dört bir tarafına ihracat yapıyor, dünyanın her tarafından ürettiği ürün karşılığı pay alıyor.  Bu sene ihracat rakamımız 100 Milyon Dolara yaklaştı. Bu rakamı daha da büyüteceğiz. Büyütmek zorundayız. Biz dünya pazarında payımızı büyüteceğiz ki, Konya’daki üreticinin tarladaki üretiminin teminatı, o pazarlardan aldığımız pay olacak. İhracat pazarlarına markamızla yerleşeceğiz ki ekonomideki dalgalanmalar üreticiyi de kurumumuzu da etkilemeyecek” şeklinde konuştu.

 DÜNYANIN EN ZENGİN TOPRAKLARININ FAKİR BEKÇİLERİ OLMAYACAĞIZ

        Barış Pınarı Harekâtına katılan askerlere de başarılar dileyen Başkan Recep Konuk, “Mehmetçiğimiz sınırımızı koruyor, biz de sınırımızın içindeki topraklarımızı koruyoruz. Bugün tarım ile ilgili, gıda ile ilgili yapılan her çalışma ülkemizin bağımsızlık mücadelesidir. Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor, üretime devam edeceğiz, dünyanın en zengin topraklarının fakir bekçileri olmayacağız, hak edilmiş ve paylaşılmış zenginliğin bir parçası olacağız. Bu topraklarda biz üretim yapan çiftçimize işte bu gözle bakıyoruz, tesislerimizi açarken, yatırım yaparken işte bu gözle yatırımlarımıza bakıyoruz. Bu vesile ile Mehmetçiğimize Allah yardım etsin diyorum, şehitlerimizi Rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.