Jeotermal sera protokolü imzalandı

Seydişehir Belediyesi jeotermal seracılık yapılması ile ilgili dev bir yatırıma imza attı. Yatırımcı Deniz Sonuvar ile yapılan anlaşmada, yaklaşık 11 milyon liralık bir yatırım ile ilk etapta 20 bin metrekare kapalı alanda sera domatesi üretilecek, günde 15-20 ton ürün alınacak ve tamamı ihraç edilecek.

Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat ve yatırımcı Deniz Sonuvar yatırım ile ilgili bilgi verdi.

İlk etapta 40 bin metrekare araziyi satın aldıklarını belirten Deniz Sonuvar, ilk yıl 20 bin metrekare kapalı alanda, üç yıl içinde ise 60 bin metrekare kapalı alanda üretim yapmayı hedeflediklerini ve bir kaç gün içinde kazmayı vuracaklarını söyledi.

Burada hormonsuz domates üretileceğini söyleyen Başkan Abdulkadir Çat, ürünün tamamının ihraç edileceğini bu yatırımın Çumra’dan sonra Konya’da ikinci termal sera yatırımı belirtti. 11 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirileceğini de bildiren Çat, “5-6 gün içinde kazı çalışmaları başlayacak ve 2 bin 600 metrelik bir hatla sıcak su tarımın yapılacağı araziye götürülecek” dedi.

İSTİHDAMA KATKI

 

Başkan Çat, “Sera atmosferine jeotermal karbondioksitin verilmesi verimi yüzde 40 artırmaktadır. Fotosenteze destek CO2 gübrelemesi ile sera içi sıcaklık döllenme için gereken sıcaklığın üstünde olacak ve bu da verimi artıracak. Bu sayede gerekli havalandırma yapılabilmekte ve sera içi rutubet yükselme-mekte, bundan kaynaklanabilecek hastalıklar da oluşmamaktadır. Bu, Avrupa Birliği’nin ve Uluslararası Gıda/Sağlık örgütlerinin istediği bir koşuldur. İdeal iç sıcaklık nedeniyle hormonsuz üretim yapılıyor. Belediyemize ait Ketirağılları mevkiinde bulunan ISJ-1 nolu jeotermal kuyumuzdan çıkan 43 derece suyumuzu ilgili firmaya metreküp üzerinden fiyatlandırarak yatırımın gerçekleşmesi sağlanacaktır. Kapalı alana sahip olan sera üretiminin günlük 15-20 tonluk verimle dış pazara sunulması hedeflenmekte. 20 bin metrekarelik kapalı alanda minimum 200 kişilik istihdam sağlanacak. Seradan elde edilen ürünlerin paketleme aşamasında kullanılacak olan kasalar; belediyemize ait organize sanayi bölgesinden tahsis edilecek arazide plastik kasa fabrikası kurularak üretilecek” diye konuştu.