Şair-Yazar Bahattin Paslı’ya vefasızlık!

Seydişehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda ilçemize kazandırılan; adını şehrimizin önde gelen kültür, sanat, fikir adamı Bahaddin Paslı’dan alan kültür merkezinin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis edileceği öğrenildi.

Dün yapılan Seydişehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda ek gündem maddesi olarak CHP Seydişehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Enes Üzümcü Bahaddin Paslı Kültür ve Sanatevi’nin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis edilmesi için gündem dışı önerge verdi.

Karar mecliste Ak Parti, Demokrat Parti ve bağımsız üyenin red oyuna karşı CHP’li üyelerin teklifiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Gündem maddesi Cuma günü yapılacak meclis toplantısında belediye meclis üyelerinin oylarına sunulacak.

BAHADDİN PASLI KİMDİR?

Bahaddin Paslı, 1941 yılında Konya’nın Seydişehir ilçesinde doğmuştur. Halk şiiri tarzındaki şiirlerinde Âşık Paslı mahlâsını kullanır. Evli ve Cem ve Can adlarında iki çocuk babasıdır. Konya Erkek Lisesi mezunu olan Paslı, Konya Erkek Sanat Enstitüsü’nü tamamlayamadan bırakmak zorunda kalmıştır.

1962 yılında PTT'ye giren Paslı 8 yıl çalıştıktan sonra ayrılmıştır. PTT'den ayrıldıktan sonra arkadaşlarıyla birlikte bir matbaa kurup Küpe ve Alimünyum Kent gazetelerini çıkarır. 1987 yılında emekli olur ve Seydişehir'de mütevazı bir hayat sürmektedir (Işık 2015: 183). Şiir yazmaya ve âşık tarzı şiirle ilgilenmeye daha ortaokul yıllarında başlayan Paslı, zaman içerisinde âşık tarzı şiirde haklı bir şöhret yakalamış ve birçok âşığın şiirlerini okuyarak da, bu konudaki bilgilerini arttırmıştır.

Şiirlerinde Paslı, Âşık Paslı, vb. mahlâslarını kullanan âşığın belirli bir ustası olmamasına rağmen o, saz çalmada kendini yetiştirmiş ve özellikle atışma dalında şöhret kazanmıştır. Âşık şiirinin birçok dalında şiir söyleme ve yazabilme yeteneği olan Paslı koşma ve destan türünde birçok şiir söylemiştir. Şiirlerinde bölge ağzını belirgin bir şekilde kullanan âşığın, hecenin 11, 14 ve 15’li kalıbında birçok şiiri bulunmaktadır. Gazetelerde köşe yazıları da yazan Bahaddin Paslı'nın Şiirlerim (1973), Şiir Şiir Seydişehir ve Seydişehirliler (1992), Seydişehir Destanı (1997), Heyyy Gidi Gençlik Heyyy (2006), Mani Mani Aşk Ummanı (2012), Medine-i Sani Seydişehir Güzellemesi/ Sen Neymişsin Be Seydişehir/ S. Hârûn Velî Alevî mi Halife Sultan Gerçeği (üç kitap birarada) adlarında altı kitabı vardır (Işık 2015: 183). Ayrıca, 50 yıldan beri yaptığı bestelerden ve yazdığı güftelerden oluşan; 10 ciltten oluşan Güfteler Demeti adlı bir müzik çalışması da basılmayı beklemektedir.

Aynı zamanda Bahaddin Paslı iyi bir halk kültürü derleyicisidir. Şiir Şiir Seydişehir ve Seydişehirliler adlı çalışmasında kendi döneminde ve kendinden önce Seydişehir'de yaşamış olan âşıkların ve şairlerin şiirlerine yer vermiş ve bir antoloji oluşturmuştur.

12 Ekim 2022 tarihinde vefat eden Bahaddin Paslı, Seydişehir Akyol Mezarlığı’na defin edildi.