Siyasetin gündemi yerel seçim

Türkiye, 31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimlere doğru hızla ilerliyor. İktidar ve muhalefet partileri yerel seçim formüllerini konuşmaya başlarken partiler il ve ilçe bazlı çalışmalarını artırıyor.

Genel seçimlerin ardından dağınık bir görüntü sergileyen muhalefet partilerinde karşılıklı polemiklerle gerilim yükseliyor. CHP ve İyi Parti arasında iş birliğinin yapılıp yapılmayacağı merak edilirken İyi Parti şimdiden İzmir ve Kahramanmaraş BBB adaylarını açıkladı. İyi Parti’nin yerel seçimlere bir iki ay kala CHP ile görüşebileceği kulislerde konuşulurken CHP kanadında ise İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylıklarını açıklamaya hazırlanıyor. Muhalefet içerisinde somut bir iş birliği yapacağı anlaşılan Saadet – Gelecek ittifakı da somutlaşıyor.

Orta Vadeli Program ile üç yıllık ekonomi programını ilan eden AK Parti, yerel seçimlere yakın bir süre de ekonomik krizin etkilerini azaltmaya çalışırken muhalefet partileri ise dağınık görüntüye son vererek yerel seçim formüllerini arıyor.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YEREL SEÇİMLERE KADAR EKONOMİYİ DÜZELTMEYE ÇALIŞACAK

Türkiye, uzun zamandır girdiği seçim atmosferinden bir türlü kurtulamıyor. 14 – 28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomide yaşanan kriz, eğitim, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda yaşanan sorunlar artarak devam ederken siyasetin gündemi ise yerel seçimler olmaya devam ediyor. Seçim sonrasında ekonomi politikalarını sil baştan değiştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Vadeli Programı da açıklayarak yerel seçimler öncesinde ekonomiyi iyileştirmenin yollarını arıyor. Ekim ayında yapacağı kongreyle partisini yerel seçimlere tam olarak hazırlamayı planlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin dağınık görüntüsünden yararlanmayı hedefliyor. Diğer taraftan asgari ücret ve emekli maaşları üzerinde yoğun bir çalışma yapılması talimatı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle emeklilerin gönlünün alınması için harekete geçmesi bekleniyor.

 

İSTANBUL VE ANKARA’DA İŞ BİRLİĞİ YAPILABİLİR

Seçim sonrasında ‘değişim’ tartışmalarıyla sarsılan CHP’de ise Ekim ayında yapılması planlanan kongre sonrasında yerel seçim mesaisini artıracak. İstanbul BBB Ekrem İmamoğlu ve Ankara BBB Mansur Yavaş’ın adaylık sinyalini vermesinin ardından iki ismi açıklamaya hazırlanan CHP’de, yerel seçimler için iş birliği formüllerinin masada olduğu belirtiliyor. 2019 yılındaki ittifakı tekrar sağlamayı isteyen CHP kanadı, İyi Parti kanadından gelen açıklamaları ise dikkatle takip ediyor. Bugüne kadar İyi Parti’nin yaptığı açıklamalar için demeç vermekten çekinen partililer, İyi Parti’nin resmi yerel seçim kararını beklemeye başladı. Katıldığı programlarda partisinin seçimlere ‘hür ve müstakil’ bir şekilde seçimlere gireceğini açıklayan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise şimdiden İzmir ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını açıkladı. Diğer taraftan iki partinin kulislerinde, en azından Ankara ve İstanbul için iş birliği formülünün gündeme gelebileceğine inanılıyor. İyi Parti’nin yerel seçimler konusundaki kararını önümüzdeki günlerde Genel İdare Kurulu toplantısıyla şekillendireceği belirtilirken iş birliğine kapıların tam olarak kapatılmayabileceği vurgusu öne çıkıyor. (Haber: Ali Ekber)