Kılıçdaroğlu'ndan Akşehir'e illik sözü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akşehir ilçesinde dikkat çeken bir seçim vaadinde bulundu. Akşehir'in il olmamasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Akşehir neden il değil? Tarih istiyorsanız Akşehir. Bağımsızlık savaşının asıl karargahı olan Akşehir. Yani bizim kültürümüzün yerleşkesi Akşehir. İl yapacağız." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akşehir'de Büyük Yörük Türkmen Buluşması'na katıldı. Kılıçdaroğlu burada dikkat çeken bir vaatte bulundu. Akşehir'in tarihi bir yer olduğunu belirten CHP lideri, ilçeyi il yapacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Baba ocağındayım. Akşehir'e üçüncü gelişim. Buraya gelip, duygulanmamak mümkün değil. İnsanın kendi köklerini görmesi, onları unutmaması ve o köklere layık bir insan olması kolay bir şey değildir. Efsaneler anlatılır kulaktan kulağa. Efsaneleri dinleriz. Doğruluğu öğretirler bize. Haram yememeyi öğretiler bize. Kul hakkına saygı göstermeyi öğretirler bize. Herkesin hakkının, hukukun teslim edildiği bir iklimin yaratılmasını öğütlerler bize. Sadece insanları değil yüce yaradanın yarattığı her canlıya saygı duymamızı öğretirler bize. Derler ki 'Kurdun da kuşun da hakkı vardır.' Rahmetli nenemi hatırlıyorum. Sabahın güneşi hangi taşa değdiyse gider o taşı öperdi. Yine nenemin bir geleneğini daha hiç unutmadım. Önemli günlerde yağlı ekmek hazırlanırdı. Niyaz ekmeğini götürür, kurdun da kuşun da hakkı vardır diye belli kayaların üzerine koyardı. Onlar da gelsinler yesinler diye. Böyle bir gelenekten, böyle bir kültürden geldik.

 

"HORASAN ERENLERİNİ HİÇ UNUTMADIK"

Yörük kültürü, sıradan bir kültür değil. Türkmen kültürü, sıradan bir kültür değil. Tarihin derinlilerine uzanan, kadim bir kültür bu. Evet uzun bir yoldan geldik doğrudur. Mavera-ün Nehir'den geldik, doğrudur. Anadolu topraklarına geldik doğrudur. Ama bize doğruyu öğreten Horasan erenlerini hiç unutmadık. Dilimizi unutmadık, kültürümüzü unutmadık. Geleneklerimizi, örfümüzü unutmadık. O nedenle tarihin bize yüklediği sorumluluk, öğrendiğimiz kültürü, geleneklerimizi; kuşaklarımıza yani evlatlarımıza da aktarmaktır.

 

Birlikte olmamız gerekirken zaman zaman farklı partilerin içinde yer aldık. Doğrudur. Bu da gayet doğaldır. Ama kültür dediğiniz bir parti işi değildir. Kültür dediğiniz bir insanın ruhudur. Bir insanın geçmişi, bir insanın geleceğidir. Dolayısıyla kültür, sıradan bir olay değildir. Kültür, ancak tarihin derinliklerinden süzülüp bugüne gelen ve bundan sonra da ileriye taşıyacağımız bir hayattır kültür. O nedenle her birimize tarihi sorumluluk düşüyor.

 

"AKŞEHİR'İ İL YAPACAĞIZ"

Evet her birimiz, belli yerlerde yer almış olabiliriz. Ama bugün her birimize bir sorumluluk düşüyor. Akşehir’e üçüncü gelişim. Gazi Mustafa Kemal'i düşünün. Samsun'a çıktı. Amasya'ya gitti. Erzurum'a gitti. Sivas Kongresi'ni topladı. Bu illerin tamamı şu anda il. Bazıları büyükşehir. Akşehir tam 22 kez gelip, burada çalıştığı; Milli Kurtuluş Savaşı'nın asıl karargahı olan Akşehir… Diğerleri il. Akşehir neden il değil? Tarih istiyorsanız Akşehir. Bağımsızlık savaşının asıl karargahı olan Akşehir. Yani bizim kültürümüzün yerleşkesi Akşehir. İl yapacağız. Bu işin sağı solu yok. Bu işin tarihi var. Tarihe saygı duyuyorsanız Akşehir'e de saygı duyacaksınız. Milli Kurtuluş Savaşı'nın ne olduğunu biliyorsanız Akşehir'i de bileceksiniz. Milli Kurtuluş Savaşımızın kara kutusu Akşehir'dir. Bütün kararların alındığı yer, Akşehir'dir.