Seydişehir’de Yağlı Güreş Müsabakalarının Tarihçesi (1955)
1955 yılı Haziran ayında Seydişehir Kaymakamı ve gençliği o güne değin Anadolu’ya ayak basmamış olan Yağlı Güreşi, rekor sayılabilecek ödüllerle, peşreviyle, cazgırıyla, davulu zurnasıyla layıkı veçhile düzenlemeyi başarmışlardı. Evvela Kırkpınar’a yazı yazılarak resmi olarak güreşçiler davet edilmişlerdi. Bir temsilci İstanbul’a gönderilerek konu yakından takip ettirilmişti. Konya Gazetelerine ise “Seydişehir’deki Güreş Müsabakalarına buyurun” ilanı verilerek bu büyük etkinlik basın aracılığıyla halka duyurulmuştu.
Seydişehir Yağlı Pehlivan Güreşlerine davet edilen güreşçiler; Dünya Şampiyonu Yaşar Doğu ile İsmet Atlı’nın hakemlikleri altında on beşer pehlivandan müteşekkil iki gurup olarak kente gelecektir. Güreşçiler içinde; Kırkpınar’da Türkiye Şampiyonu ve Serbestte Dünya Üçüncüsü İrfan Atan, Adil Atan, Mehmet Yüce, Tevfik Yüce, Bayram Şit, Mahir Aker, Nuri Ayva, Orhan Çakar gibi dikkat çeken ünlü isimler vardı. Bunlardan başka komşu kaza ve köylerden, Seydişehir yaylalarındaki Yörüklerden, civar mahallerdeki güreşe hevesli gençlerden müsabakalara katılmak için müracaatta bulunanlar olmuştu. Konya’dan gelecekler için garajdan Yenidoğan Nakliyat şirketince yeter miktarda vesait temin edilmişti. Misafirler için ayrıca kentteki otel ve lokantalarda gereken teşkilat fazlasıyla tedarik edilmişti. 1955 Haziranında Küpe Dağlarında kar, Suğla ovasında yeşilin tonlarını seyretmek isteyen, Ilıcada şifa için banyo yapmak arzusunda olan güreş meraklısı yurttaşlar şehre gelmişlerdi. Pınarbaşı mevkiinde dört tarafı 60’ar metre uzunluğunda oluşturulmuş olan tribünlerle şölen alanı intizamla hazırlanmıştı.
Müsabakaların Hakem Heyeti Babaeskili İbrahim, Mehmet Yüce, Vasfi Yalçın, Mehmet Eryaşar idi. Müsabaka Jüri Heyeti ise Seydişehir Kaymakamı ve Belediye Reis Vekili Nureddin Alagök, Fahrettin Turan, Necip Akbaş, Remzi Akıncı, İsmail Hakkı Kolluoğlu idi. Müsabakalar 25 Haziran Cumartesi öğleden sonra saat 14’te başlamış ve 26 Haziran Pazar günü saat 18’de halkın yoğun tezahüratları altında sona ermiştir. Konya Basını da müsabakalara özel bir ehemmiyet göstermiş ve bir heyet göndererek yakından müsabakaları takip etmişlerdir. Toplamda 48 güreşçi müsabakalarda kol bağlamışlardı. Yaklaşık altı bin kişilik coşkulu bir seyirci kitlesine, Taksiler, kamyonlar, köylerden gelen at arabaları, Yörüklerin develeri, seyyar satıcı sergileri de eklenmişti.
İki gün süren Seydişehir Yağlı Güreş Müsabakalarında ödül sıralaması Baş Pehlivanlık (Ödül 700 Lira) 1.İrfan Atan,2.Orhan Çakar,3.Babaeskili İbrahim ve Samsunlu Satılmış Mehmet Kocaer. Baş altı (Ödül 500 Lira)1.Nuri Ayva, 2.İbrahim Küçük,3.Mustafa İlter. Orta (ödül 300 Lira) 1. Abdurrahman Öztürk,2.Muharrem Tut,3.Turan Gözgü. Deste (Ödül 200 Lira) 1 ve 2.Mehmet Kadir ile Antalyalı Veli Çelik berabere kalmışlardır.3.Osman Küçük. (Bu dönemde 22 yıllık bir ortaöğretim öğretmeninin yaklaşık maaşı 80 Lira olduğu düşünüldüğünde, müsabakalarda dereceye girenlere verilen ödülün büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır.
Seydişehir’de bundan tam 67 yıl önce Turizm ruhuna, spor sevgisine, bir musiki nağmesi gibi ahenkli kaynaşma havasına sebep olanları , iştirak edenleri saygı ve rahmetle yad ediyoruz. (Yeni Konya, Yıl 7,Sayı 2148, 6 Haziran 1955; Yeni Konya, “Seydişehir’deki büyük Güreş Müsabakaları Zevkli Oldu” ,Yıl 7,Sayı 2170, 28 Haziran 1955; Feyzi Halıcı ,“Seydişehir”, Yeni Konya, Yıl 7,Sayı 2178, 6 Temmuz 1955,sayfa 2)