Kültür İşleri Müdürü Aziz Karakuş’a açık mektup

Tarihci-Yazar Ercan Arslan kaleme aldığı, “Kültür İşleri Müdürlüğümüze açık mektup” isimli son yazısında Seydişehir kültür hizmetlerini, yapılması planlanan ve yapılmasını tavsiye ettiği çalışmaları ele aldı.

İşte o mektup;

“Sayın Seydişehir Belediyesi Kültür İşleri Müdürüm Aziz Karakuş Bey’e:

Kadim geçmişi İ.Ö 5600’lere kadar bulgulandırılmış olan Seydişehir kentimiz, Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Turizm ve Ticaret sahalarındaki değişim, dönüşüm ve gelişimini başta yerel idaremiz, müteşebbislerimiz ve hali hazırda kentteki veya diyarı gurbetteki Seydişehirliler marifetiyle takdire şayan bir şekilde sürdürmektedir. Seydişehir yerel tarihiyle ilgili fasılasız üç yıldır her hafta farklı konularda araştırma yazıları yazdığım malumunuz. Bu yazılarımda yer yer belli konularda yaptığım ve Müdürlüğünüzün eylem sahasına dâhil olan hatırlatmalar da elbette dikkatinizi çekmektedir.

 

MERAK ETTİĞİM HUSUSLARI ŞİMDİ SIRALAMAK İSTİYORUM

Tarih ve kültür sahasında kentimizde yapılan orijinal işlerin yanında henüz bilgisine vakıf olamadığımız, akıbeti ne aşamadadır diye merak ettiğim hususları şimdi sıralamak istiyorum:

 

1- Seydişehir-Konya yolu üzerinde yönlendirme levhalandırma süreci tarafımızdan başlatılıp, neticelendirilmiş olan Sekiyurtları Nekropolü (Çavuş) ile Vasada Antik Kenti (Bostandere) ne dair ne tür projeleriniz var? Hediyelik eşya gurubunda aradan geçen süreçte (magnet, kartpostal, havlu vs.) neler hazırlattınız?

 

2- Belediye Başkanlığımızın kentimiz adına takdim ettikleri bibloda yer alan Hüseyin Ağa Çeşmesi ifadesini, çeşmenin kitabesinde de yer aldığı şekliyle “Ali Ağa” olarak ne zaman düzelteceksiniz?

 

3- Tarihi 700 yıl öncesine dayanan ve hakkındaki ilkyazı tarafımızdan yazılan ve Suğla Ovası’nda yerinde fotoğraflanan “Seyyid Harun Sınır Taşı” ile alakalı bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

 

4- Kentte inşa edilen ilk yapılardan 700 yıllık bir geçmişi olan Seyyid Harun Camii batı duvarında yer alan “Güneş Saati” ile alakalı Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz nezdinde girişimde bulundunuz mu?

 

5- Tarafımızdan yer tespiti yapılan bizzat Belediye Başkanımızla, ayrıyeten sizinle lokasyon incelemesine gittiğimiz “Veysel Pınarı” ile ilgili hafriyat ve levhalandırma işlemi hangi aşamadadır?

 

6- Tarafımızdan yer tespiti yapılan, bizzat Belediye Başkanımızla, ayrıyeten sizinle lokasyon incelemesine gittiğimiz “Hacı Veysel Zaviyesi Temel Kalıntıları” ile ilgili hafriyat, koruma çiti, levhalandırma işlemleri hangi aşamadadır?

 

7- Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızlarından “Seydişehirli Rukiye Erkin” ismini bu kentte yaşatmayı düşünüyor musunuz?

 

8- Her 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliklerinde okunan, “Dünya’nın Bütün Çiçekleri” adlı şiirin yazılmasına, elim bir şekildeki vefatı ilham vermiş olan Seydişehirli Öğretmen “Şefik Eren Şınığ” ismini bu kentte yaşatmayı düşünüyor musunuz?

 

9- İstiklal Harbimizin kadın kahramanlarından olan Senirkent doğumlu, ömrünün çoğunu Seydişehir’de geçirmiş ve burada vefat etmiş olan Kahraman Kara Fatma (Çileli) ismini Seydişehir’de yaşatmaya dönük hangi adımı attınız? Öncelikle Akyol Mezarlığı taranarak mezarının bulunması noktasında işe başlanılmalıdır.

 

10- Tarafımızdan tespit edilmiş olan “Marifetname’nin Seydişehir Nüshası”nın (1812 yılına ait ve el yazması idi) Seydişehir’de tutulup koruma altına alınması için hangi girişimde bulunulmuştur?

 

11- Kültür Müdürlüğümüz yalnızca kendi uhdesine aldığı çalışmalara dair kitapları mı yayınlamaya devam edecek? yoksa kentin tarihi, dili, folklorü, müziği, sporu kısaca her yönüyle ilgili yazılmış ve yazılmakta olan çalışmaları Seydişehir Belediyesi “Kent Kitaplığı” başlığı altında yayın serisi olarak yazarlarımızla görüşüp yayınlamaya geçmeyi düşünüyor musunuz?

 

12- Seyyid Harun Parkı Projesi içerisine şehrin tarihi kapılarından(Ulu-Kiçi-Pazar) en az birinin sembolik olarak yapılması projeye dâhil edildi mi?

 

13- Güzide kentimizde yüce gönüllü kadirşinas insanlarımızca yaptırılmış olan, maalesef bugün birer öksüz, yetim gibi kalmış olan tarihi ve mimari açıdan Su Medeniyetimizin birer numuneleri olan “Tarihi Seydişehir Çeşmeleri”nin restorasyonu ve kullanımına dönük hangi adımlar atılmıştır?

 

14- Seydişehir’in marka değerlerinden olan Alimünyum ile ilgili kentin giriş-çıkış veya merkezi bir noktasına bir “Alimünyum Anıtı” yapılmasıyla alakalı hangi girişim başlatılmıştır?

 

15- Polonda Krakow Rakoviçe Mezarlığı’nda medfun bulunun Seydişehirli Üsteğmen Mehmet İsmail Hakkı Bey vesilesiyle Rakowiçe Belediyesi ile temasa geçilmiş midir?

 

Seydişehir’e dair özelde harcadığım yoğun mesai bir yana, kentimize getireceği yüksek katma değer açısından öncelikle yukarıda sıralamaya çalıştığım eylem sahanız sınırlarında yer alan hususların aydınlatılmasını Seydişehir’de ikamet eden bir vatandaş olarak talep ediyorum. Yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı teşekkür eder mesainizde kolaylıklar dilerim.”