Kayıt dışı, esnafımızın ve ülkemizin en önemli sorunu

Oda Başkanı İbrahim Aypar yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Son üç yılda yaşanan sosyal ve ekonomik olaylardan, en fazla esnafımız zarar görmüştür. Pandemi dünyanın yaşadığı ortak bir sorun belki ama yaşanan sıkıntıların daha çok, ülke olarak kendi eksikliklerimizden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Yaşanan her türlü olumsuzluklarda maalesef bütün yük küçük Esnaf ve Sanatkara mal olmuştur.

Ekonomimizin kendini toparlayamaması, üretim eksikliği ve kendi kendine yetmemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Çünkü sürekli artan bir nüfusa sahibiz. İstihdama yer açmak gerekir. İstihdamı artırıcı yatırımlara yönelmemiz gerekir. Bunun yapabilmek için, ülkemizin yeterli potansiyeli mevcuttur. Diğer taraftan coğrafya itibariyle ülkemizde yetiştiremeyeceğimiz ürün, yok denecek kadar azdır.

İhtiyaç duyulan ürünlerin yeterli destekleri görememesi ve maliyetlerin çok fazla olması hasebiyle üretimi yapılamıyor olması, ithalat yoluyla dışa olan bağlılığımızı artırmaktadır. Sonuçta az olanın fiyatı da o nispette artmakta ve enflasyon dediğimiz illeti azdırmaktadır.

Çalışanın alım gücü bu paralellikte zayıflayınca esnaf ve sanatkarı olumsuz etkilemektedir. Çözüm noktasında Başta daha fazla üretim için acilen yeni politikalar geliştirmeli, istihdamı rahatlatacak yatırımlar yapılmalı. Esnaf ve sanatkar ekonomik manada desteklenmelidir. Diyen Başkan Aypar,

Esnaf ve sanatkarın bu dönemde, başkaca sorunu da, artan BAĞKUR primleri ve EYT diye adlandırdığımız emeklilikte yaşa takılan esnaflarımızın durumudur. Primlerin yüksekliği sebebiyle, mecliste üzerinde çalışılan EYT konusunda önceliğin esnaftan yana kullanılması bir bakıma kayıt dışı sorununu hafifletecektir.

Tabii ki son yıllarda ihmal edildiğine inandığımız, ‘’Kayıt dışı çalışan ve internet ortamındaki ticaretin’’ kontrolünün her alanda yapılması zarurettir.

Oda yönetimi olarak Bakanlık ve ilgili kurumlar nezdinde sürekli yaptığımız girişimlerimizde, Vergi, SGK, Oda kaydı ve çalışma Ruhsatı olmadığı halde haksız bir şekilde kazanç elde eden birçok kişi ve kişilerin bu yöntemle hala piyasalarda çalıştıklarını hem devletten vergi kaçırıp zarara uğrattıkları ayrıca esnaf ve sanatkarın kazancını haksız ve helal olamayan şekilde böldüklerini belirtmiştik. Bu durum toplumumuzda ve ticari hayatta, ekonomik ve sosyal sıkıntılar meydana getirmektedir.

Bir ülke vatandaşından kazandığı nispetinde adil bir şekilde kontrollerini yapıp vergisini alabilmeli, toplum ve vatandaşın yararına alınan vergiyi kullanmalıdır. Anlatmaya çalıştığımız şekille yasal sorumluluk olan bu gibi çalışma hayatını kayıt altına alamaz isek, mevcut problemlerin daha da artacağını, vergi konusunda emsallerin çoğalacağını, toplumdaki ilişkilerin bozulabileceğini düşünüyoruz.

Devlet yetkililerimizden kayıt dışı ile alakalı top yekun bir çalışmanın başlatılmasını Odalar olarak gerekli hassasiyeti göstereceğimizi ifade ediyoruz."