Davutoğlu sevindirdi, Konya Şeker katmerledi
Türkiye genelindeyaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle pancardaki polar ve verim düşüklüğü geçen yıl olduğu gibi bu yılda yaşandı. Ülke genelinde pancar üretiminde dekara verimde düşüş hem depolar kaybı problemi yaşanırken Konya’da pancar üreticisinin ortalama poları bir önceki yıla göre 0,26 artışla 16,21 olarak gerçekleşti. 16 Polar pancara ilave ödemlerle birlikte ton başına 213 TL ödeme yapan Konya Şeker’in yüksek polarlı üretim yapan üreticilere yaptığı ödeme ise 290 TL’yi buldu.
Türkiye genelinde yaşanan olumsuz iklim şartları yüzünden pancardaki polar ve verim düşüklüğü geçen yıl olduğu gibi bu kampanya döneminde de yaşandı. Pancarın ülke genelindeki polar ortalaması 15.17’yi bulurken, Konya Şeker’de ise bu oran 16.21 olarak gerçekleşti. Konya Şeker’in geçen yıl polar ortalaması ise 15.95’de kalmıştı. Bu yıl ise verim düştü ama Konya Şeker’in polar ortalaması geçen yıla oranla 0.26 puan üstünde gerçekleşti.
Buna göre, Konya Şeker 2015-2016 yılı kampanya döneminde pancar üreticisine destek için yaklaşık 315 milyon liralık avans ödemesi yaparken, bugün(perşembe) yaptığı 295 milyon liralık ödeme ile de kampanya dönemi pancar bedeli ödemelerini tamamlamış oldu. Konya Şeker 2015-2016 kampanya döneminde sözleşmeli ekim yapan 17.808 pancar üreticisine alımını gerçekleştirdiği 3.019.451 Ton pancar karşılığı toplamda 610 milyon lira pancar bedeli ödedi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da olumsuz iklim şartları sebebiyle ülkemizdeki tüm tarım ürünlerinin ziraatinde sorunlar yaşanmış ve bu olumsuzluklar tüm bölgelerdeki pancar üreticisini de etkilemişti. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen ülke genelinde polar ortalaması 15.17 olarak gerçekleşirken, bundan en az Konya bölgesi etkilendi ve polar ortalaması geçen yılın 0.26 puan üstünde gerçekleşerek 15.95’ten 16.21’e yükseldi.
Konya’da hasadı yapılan pancar polar ortalamasının ülke ortalamasının 1.04 puan üstünde olmasına rağmen Konya üreticisinin düşük polar problemi nedeniyle mağdur olmaması amacıyla ürün fiyatını belirlerken oluşabilecek mağduriyetleri giderecek bir fiyatlama politikası geliştiren Konya Şeker, olumsuz iklim koşullarından kaynaklanan ve düşük polar problemi yaşayan üreticilerin mağduriyetini giderdi.
Konya Şeker, 2015-16 Kampanya döneminde 3.019.451ton pancar işlerken, 385.240ton şeker, 123.149 Ton melas, 618.872 Ton yaş küspe ve 20.995 Ton kuru küspe üretimi yaptı. 2015-16 kampanya döneminde 8 bölge ve 236 köydeki 17.808 sözleşmeli üreticiye 452.057 dekarlık alanda şeker pancarı ürettiren Konya Şeker, pancar tesliminde 36 kantarıyla yedi gün yirmi dört saat üreticiden pancar alımı gerçekleştirdi ve dekar başına 6.697 kg verim elde etti. Geçtiğimiz kampanya dönemlerinde olduğu gibi bu kampanya döneminde de gününden önce ödeme geleneğini sürdüren Konya Şeker, üreticiyi tohum tarlaya düşmeden avansla desteklemeye başladı ve ürün bedelinin yaklaşık 315 milyon lirasını ayni ve nakdi avans olarak ödedi. Bugün (Perşembe) üreticilerin hesabına yatırılan 295 milyon liralık ödemeyle pancar bedeli ödemesini tamamlayan Konya Şeker, pancar üreticisine toplamda 610 milyon liralık ödeme gerçekleştirmiş oldu.
Tarım sektörünün risklere en açık sektör olduğunu vurgulayan ve çiftçi için bazen iklim şartlarının istendiği gibi gitmediğini hatırlatan AK Parti Karaman Milletvekili, Meclis Tarım, Orman ve KöyişleriKomisyonu ve PankobirlikYönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 2015 yılının da o yıllardan biri olduğunu belirtti ve, “iklim şartlarının üreticiyi zorladığı yıllarda üreticinin güçlü kurumları olacak ki, zor kolay edilebilsin, üreticinin yüzünden tebessüm eksik olmasın” dedi.
“Türkiye’de pancar üreticisinin bu kampanya döneminde de zor bir yıl geçirdiğini söyleyen Konuk, “Bu zor şartlara rağmen Konya çiftçisi pancara gözü gibi bakarak pancarını o şartlarda olabilecek standartların üstünde üretti” dediği açıklamasında özetle şunları söyledi;
“Türkiye genelinde olumsuz iklim koşulları sebebiyle geçtiğimiz yıl pancar ziraatında yaşanan problemden üretici ortaklarımızın etkilenmemesi içinKonya Şeker olarak hem zirai üretim sürecine müdahil olduk hem de ürün fiyatlamasında üreticinin mağdur olmaması için tedbir geliştirdik.
Pancar üreticisini bu sene en çok zorlayan husus polar ve verim düşüklüğü yüzünden yaşandı. Pancar hasadının başladığı dönemde pancar üreticisinin yüzünü bizzat Başbakanımız Sayın Davutoğlu güldürdü. Sayın Başbakanımız Konya mitinginde yaptığımız istişare neticesinde pancar taban fiyatlarını bir önceki yıla göre %20’den fazla arttırarak tan başına 190 TL olarak açıkladı. Sayın Başbakanımızın açıkladığı fiyat sektörün beklentisinin çok üzerinde, yüz güldüren bir fiyattı. Allah’a şükür bu yıl bizim pancarımızda polar ortalaması her zaman olduğu gibi yine Türkiye ortalamasının üzerinde oldu. Geçen yıla oranla Konya üreticisinin toplam pancarının polar ortalaması bir önceki yılın 0.26 puan üzerinde 16.21 olarak gerçekleşti. Bu ortalama üzerinden üreticimizin eline verdiğimiz temiz pancar, nakliye, geç söküm gibi desteklerle ortalama olarak ton başına 213 TL geçti. Hatta yüksek polarlı üretim gerçekleştiren bazı üreticilerimizin eline geçen para ton başına 290 TL’yi buldu.”
BİZİM ANAYASAMIZ; DAR GÜNDE VAR OLMAK
“Bizim bir tane amacımız var, daha çok üretim, daha çok ürün, daha nitelikli üretim ve ürüne en iyi fiyat” diyen AK Parti Karaman Milletvekili, Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, değerlendirmesini şu sözlerle tamamladı;
“Bunlar değişmez amacımız ancak bizim birde anayasamız var, dar günde var olmak. Yani üreticinin dar gününde yanında olmak, onu desteksiz bırakmamak. Bu nasıl olur?Kurumunuz güçlüyse olur. Yapılan her yatırım bu amacı laf olmaktan çıkarıp, uygulamaya taşımak içindir. Pancarı son gramına kadar işleyebileceksiniz ki, pancar şekerini katma değerli ürünlerde değerlendirebileceksiniz ki toplam gelirinizi arttırıp pancara iyi fiyat verebilesiniz, şartlar üreticiyi zorladığında ona destek olabilesiniz.
Nitekim biz şeker fabrikalarımızı, küspe kurutma, biyoetanol, organik gübre, sıvı karbondioksit gibi üretim alanları ile tahkim ettiğimiz ve bu tesislerle pancarı son gramına kadar işleyebiliyoruz. Şekeri şeker olarak satmak yerine bizim şekerimizi çikolatada, lokumda, bisküvide, gofrette, helvada daha kıymetli hale getirdiğimiz için üreticimizi hem zirai üretim sürecinde avanslarla hem ürün fiyatlamasında en iyi fiyatı vererek, hem de zirai üretim için şartlar elverişli olmadığında onun uğradığı zararın en azından bir kısmını telafi ederek üreticimizi destekleyebiliyoruz. Dünya’da ürünü teslim almadan ürün bedelinin yarısından fazlasını avans olarak ödeyen başkaca bir işletme sanmıyorum ki olsun. Varsa da onlar da bizim gibi güçlü kooperatif şirketleridir.”