Konya Şeker’in 62. Mali Genel Kurulu yapıldı

 Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin büyük hissedar olduğu ve ülke genelindeki 16 kooperatif ile Pankobirlik’in değişik oranlarda hissedar bulunduğu Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Genel Kurulu temsil kabiliyeti açısından adeta ülke tarım sektörünün tamamını kapsayacak büyük bir buluşmaya sahne olurken, toplantıda şirket gündeminin yanı sıra tarım sektörünün geleceği ve kooperatifçilik de konuşuldu.

Balıkesir’den Yozgat’a, Afyonkarahisar’dan Kırklareli’ne kadar ülke genelinde yaklaşık 900 bin çiftçiyi temsil eden kooperatif temsilcilerinin katıldığı Konya Şeker Genel Kurulu’na katılan ve söz alan Kooperatif Yöneticileri, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk’tan Konya Şeker’de imza attığı başarılı işleri Türkiye geneline hem temsil etmesini istediler hem bu konuda atacağı her adımda kendisine destek olacaklarını ifade ettiler.

Ortağı olmakla gurur duydukları ve başarı basamaklarını üçer beşer tırmanmasına şahitlik ettikleri Konya Şeker’in her yatırımında imzası ve emeği bulunan Recep Konuk’un yeni bir misyonu olduğunu belirten kooperatif temsilcileri, şirketin stratejik yatırımlarla pancara, patatese, ayçiçeğine, mısıra, süte ve besiye Konya’da teminat oluşturduğunu hatırlatarak, bu tecrübe ve birikimin başka bölgelerdeki üretici ve o bölgelerdeki ürünler için de umut kaynağı olduğunu belirttiler. Genel Kurul salonundaki herkesin ortak vasfının çiftçilik olduğunu vurgulayan kooperatif temsilcileri, temsil ettikleri 900 bin civarındaki çiftçi ailesinin dua ve desteğinin ülke tarımına ve üreticisine hizmet edecek olanların arkasında olduğunu belirterek, “Bu büyük ailenin her bir ferdinin diğer unvan ve vasıfları ile kişisel aidiyetleri ikinci plandadır” dediler.

“KONYA ŞEKER TOPYEKUN KALKINMA MODELİNİ İNŞA ETMİŞTİR”

Ülke çiftçisinin üretimden yana bir probleminin olmadığını, daha çok üretmek konusunda istek ve arzusunun bulunduğunu vurgulayan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Konya Şeker yaptığı yatırımlarla çiftçideki bu istek ve arzunun neler yapılırsa niyetten hayata taşınabileceğini uygulamalı olarak göstermiştir. Tarlada üretmek çiftçi için işin en kolay tarafıdır. Çiftçinin tek başına yapamayacağı, çare üretemeyeceği konu üretilene sahip çıkacak, üretilenin kıymetini arttıracak organizasyonları kurmaktır. Konya Şeker bir üretici kooperatifi iştiraki olarak çiftçinin tek başına yapamayacağı ve ürünün kıymetine kıymet katacak, tarlada üretileni yere düşürmeyecek yatırımları yaparak topyekûn bir kalkınma modelini inşa etmiştir. Bugün tarladaki çiftçi pancarın yanı sıra, mısırı, arpayı, ayçiçeğini, patatesi gönül rahatlığıyla ve gece korkulu rüya görmeden ekebiliyor, besicilik yaparken dolandırılır mıyım endişesi yaşamıyor, ürettiği sütü dökmekten korkmuyorsa bu Konya Şeker’in bu ovaya diktiği üretim kalelerinin sonucudur” dedi.

“KONYA ŞEKER ÜRETİCİNİN DE UMUDUDUR”

Konya’daki üreticinin dün yaşadığı problemlerin birçok bölgedeki üretici için halen devam ettiğini söyleyen Konuk, Konya Şeker’in karda bir iz açtığını ve Türkiye’nin her tarafından çok sayıda bu tür Kooperatif şirketi bu izden yürür ve Konya Şeker yüzbinlerce çiftçi için örnek olursa bundan büyük mutluluğun olmayacağını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Balıkesir-Bursa Kooperatifimiz burada. Balıkesirli’nin, Karacabeylili’nin Bursalı’nın domates üretmede bir problemi var mı? Yok. Bugün ürettiğinden daha fazlasını da üretebileceğini ben biliyorum. Problem ne? Problem tarladaki domatesin fiyatı yerinde sayıyor ama marketteki salçanın fiyatı sürekli yukarı tırmanıyor. Yani çiftçi tarlada alın teri döküyor, daha çok ürettikçe kendi içinde rekabet ediyor, çiftçinin malını koruyacak çiftçi işletmeleri olmadığı için araya giren aracılar işin kaymağını topluyor. Bu sadece domatesin, Balıkesir, Bursa çiftçisinin problemi değil. Aynı problem Kayseri çiftçisinin de, Burdur, Isparta, Ankara, Çorum, Kastamonu, Uşak, Kırşehir, Elazığ, Muş çiftçisinin de problemi. Çözüm ne? Çözümün örneği işte burada. Konya, Konya Şeker ile bunu çözdü. Bunu Türkiye’nin her tarafına teşmil etmek mümkün. Nasıl? Birazcık destek, Ankara’dan esecek sağlam bir rüzgâr buna yeter de artar bile. Tarladan tarafa bir bakış açısının Ankara’da olması bu açıdan son derece önemlidir ve Allah’a şükür kooperatif Başkanlarımız ve yöneticilerimiz ile üreticilerimiz bunun öneminin farkındalar. Herkes ne istediğini, ne beklediğini biliyor. Mesela bir Kooperatif Başkanımız söyledi. Biz dünyanın ilk 5 gıda şirketi olmayı hedef olarak belirlemiş bir kooperatif iştirakiyiz. Peki, bu devasa şirketin hissedarı kooperatifler hangi mevzuatla yönetiliyor? Toplam iş hacmi milyon TL’ye ulaşmayacak veya birkaç milyon TL ancak olacak iş bitiminde de tasfiye süreci yaşayacak konut kooperatifleriyle bile aynı mevzuatla yönetiliyor. Dünya ile yarışa çıkacak bu iştiraklerde yönetsel istikrarı sağlayacak, 5-10 yıllık stratejik planlama yapılmasına imkân verecek yönetsel yapılanmalar ancak ve ancak o vizyonu karşılayacak mevzuatla mümkündür. Sahada yaptığımız onlarca iş var. Hepsi büyük işler. O işleri ve ülkemizde yapılacak o işler gibi işleri kişilere bağlı kalmayacak, buraların ve buraların takipçisi olacakların hızını kesmeyecek hızına hız katacak işlerin de yapılması gerekiyor. O çorbada tuzumuz olsun diye bir vazife üstlendik. İnşallah o çorba pişecek ve bize de sizin adınıza o çorbaya tuz atmak nasip olacak.”

“YATIRIMLAR ŞİRKETİMİZİN YÜKÜNÜ ALIYOR”

Konya Şeker’in Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve faal olduğu sektör aralığını her yıl genişleten dinamik bir şirket olduğunu belirten Recep Konuk enerji yatırımlarına değinerek “Bu yatırımlar şirketimize yük olan değil, şirketimizin yükünü alan yatırımlardır. Biz bu yatırımları şirketin öz kaynaklarına dokunmadan, bilançomuzun gücüyle finanse ettik. Bu yatırımlar bugün kendi kendilerini ödüyorlar. Yarın bu yatırımlar buradaki asıl işimizin daha da büyümesi için kaldıraç görevi üstlenecekler. Ana faaliyet alanımız olan gıda da olabilecek konjonktürel dalgalanmalarda sigorta işlevini yerine getirecekler. Yani ana faaliyet alanımızı çevreleyen bu halka ve bu katmanların görevi çekirdeğin zarar görmemesi olacak” dedi.

Konuk’un konuşmasından sonra yapılan oylamalarda Konya Şeker Yönetim ve denetim kurulları ile hesap dönemi oy birliği ile ibra edilirken, bir sonraki hesap dönemine ait program da tüm hissedarların oy birliği ile kabul edildi.