Çıraklık Eğitim’den bilgilendirme toplantısı

Seydişehir Mesleki Eğitim Merkezi’nde İlçe Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar, Şube Müdürü Ali Uluyurt, 19 Ortaokul Müdürü, Halk Eğitim Merkezi Müdürü, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve öğretmenlerin katılımıyla çıraklık eğitimi tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Merkez Müdürü Erdem Şirin yaptı. Şirin, “Toplantıya katılan tüm müdürlerimize teşekkür ederim. Öncelikle geçen hafta düzenlediğimiz belge ve şed kuşatma törenine katılarak bizleri ve ustalarımızı onurlandıran Kaymakamımız Regaip Ahmet Özyiğit ve ilçe Milli Eğitim Müdürümüz Tahir Kibar beylere Çıraklık Eğitim ve Meslek Eğitime verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ederim. İnşallah yapacağımız çalışmalarla Kaymakam beyin ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün ve sizlerin desteği ile bu sistemin tanıtımını yapıp halk arasında çıraklık eğitiminin imajını çok daha ileriye taşıyacağız.”dedi.

Şirin şu ifadelere yer verdi:

“Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması sebebi ile kamuoyunda ebeveynler çocuklarını örgün eğitime göndermelerinin zorunlu olacağını zannederek, ortaokulu mezun olan çocuklarını örgün eğitimi kayıt ettirdiği gözlemlenmiştir. Halbuki Ortaokulu bitiren çocuklarımız Açık liseye veya Açık Meslek Lisesine kayıt olarak aynı anda işyerlerinede çırak olarak başlayıp Meslek Eğitim Merkezine kayıt olabilirler. Böylece çekirdekten yetişerek kalfa, usta olacak ve altın bileziği koluna takacaktır. Böylelikle kimseye yük olmayacak işyeri açarak veya çalışarak ülke ekonomisine katkıda bulunacak alın teri ile hayatını kazanacaktır.  Okumayacak olan bu çocuklar ortaöğretime kayıt olup eğitim öğretim dönemi başladığında genelinin okula gitmediği kafelerde vakit geçirdiği, alkol, uyuşturucu, sigara gibi kötü alışkanlıklar kazandığı gözlemlenmiştir. Devamsız olan bu çocuklar kayıtlı olduğu okullar sistem dışına atamadıkları için o okulun öğrencisi olarak gözükmektedir.

 

ÇOĞU MESLEKLER DE USTA KALMADI

Sayın Müdürlerim okullarınızda öğrencileri ve velileri aydınlatarak okumayacak olan çocuklarımıza sahip çıkıp bizlere yönlendirerek kazanacağız. Herkes okuyup öğretmen, doktor, hakim, avukat, mühendis veya memur olacak diye zorunluluk yok. Bu ülkeyi kalkındıracak çırağa, kalfaya ve ustaya kısaca sanatkâra ihtiyaç var. Ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan mobilyacıya, doğramacıya, kaynakçıya, elektrikçiye, bilgisayarcıya, ayakkabıcıya, fırıncıya, aşçıya, pastacıya, berbere, kuaföre, kasaba, matbaacıya, konfeksiyoncuya, erkek kadın terzisine, oto tamircisi, boyacısı, kaportacısına, motosiklet tamircisine, kaloriferci, sıhhi tesisatçı, satış elemanlığı, kuyumcusuna, çiçekçisine ve kısaca sanatkâra, esnafa ihtiyacı var. Çoğu meslekler de usta kalmadı. Bikaçsene sonra çoğu meslek kaybolup gidecek. Lise mezunu boş adama ihtiyaç yok. Alın teri ile para kazanacak çekirdekten yetişmiş Sanatkâra Esnafa ihtiyacımız var.

Sizden özet olarak isteğimiz;

Okuma yeteneği olmayan çocuklarımızı bizim varlığımızdan haberdar edip mesleklere yönlendirmenizdir. Bu tür çocuklarımıza birebir rehberlik yapıp aileleri ile birlikte topluma yararlı insan olarak kazandırabileceğimizin şuurunu vermeliyiz. Bizim ile iştişare halinde olursanız o çocukları uygun mesleklere ve işyerlerine yerleştiririz.  Çıraklık Eğitim ile ilgili takıldığınız her türlü konularda tüm personelimiz her zaman emrinizdedir.”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar ise “Çıraklık eğitiminin hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Tüm okul müdürü arkadaşlarımızın ortaokul son sınıf öğrencilerimizi yönlendirmede çok daha hassas davranmanızı istiyorum” dedi.

 

REHBERLİK YAPARAK YÖNLENDİRELİM

Kaymakam Regaip Ahmet Özyiğit de konuşmasında meslek edinmenin önemine değindi.

Özyiğit, “Ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir yeri olan Ahilik sistemine göre bir ustanın yanında çekirdekten yetişmiş Esnaf ve Sanatkâra ihtiyaç var. Sayın Müdürlerim okumayacak olan çocukları yönlendirmede daha dikkatli davranmanızı istiyorum. Mesleki Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak bu çocukları kazanalım. Çıraklık Eğitim siteminden geçmiş kalfalık, ustalık belgesi alan bu çocuklarımız kendi işyerini açarak veya çalıştığı işyerinde devam ederek hayatlarını kazanmakta hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Yönlendirme yapmazsak bu çocuklar kötü yollara düşüyorlar. Alkol, uyuşturucu, sigara vb kötü alışkanlıklar kazanarak topluma zarar veriyorlar. Okumayacak olan bu çocuklara biraz daha titiz davranarak rehberlik yaparak yönlendirelim” dedi.

Toplantıya katılan okul müdürlerinin yaptığı çalışmalar istişare edildi. Mesleki Eğitim Merkezi öğretmeni Olcay Uysal’ın ustalığını yaptığı çiğ köfte çay ve pasta misafirlere ikram edildi.

Merkez Müdürü Erdem Şirin Çıraklık Eğitim sistemine gösterdikleri hassasiyet ve destekten dolayı Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürüne Şed Kuşatma töreni ile ilgili tabloyu takdim etti.

Merkez Müdürlüğünde çekilen toplu resim ile program sona erdi.