11 bin kişi başvurdu
İSTİFADA GEREKLİ SEBEPLER ARANIYOR
İşsizlik maaşı alacak olanların içine kendi isteği ile ayrılanları da katmak gerekiyor. Çünkü çalışma hayatında 'haklı fesih' diye bir kavram bulunuyor. İşyerinden haklı bir sebeple ayrılmışsa, ihbar hariç kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alınabiliyor. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösterilebilir. İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak da işsizlik maaşı almayı engellemiyor. Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşını eksik göstermesi gibi durumlarda da haklı fesih devreye girmesi ile birlikte istifada işsizlik maaşı alınır. İşten çıkmadan önceki 120 gün prim ödeyip çalışmak da gerekiyor. Bununla birlikte son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması lazım. Yani sigortalı olarak çalışmış olma şartı da var.
İŞSİZLİK MAAŞI ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLİYOR
İşsizlik maaşı son 120 gün alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40'ıdır. Yani bin lira brüt ücreti olan bir çalışanın alacağı işsizlik maaşı 400 lira. Bundan küçük bir miktar damga vergisi kesintisi de bulunuyor. Her maaşın yüzde 40'ını işsizlik maaşı olarak almak da mümkün değil. Yani brüt maaşı 5 bin lira olan birisi 2 bin lira işsizlik maaşı alamıyor. Burada sınır o yılki asgari ücretin yüzde 80'i olarak belirleniyor. Yani bu yıl için alınacak en yüksek işsizlik maaşı 856 lira 80 kuruş oluyor. İşsizlik maaşı sigortalının durumuna göre 6 ila 10 ay arasında ödeniyor. Bu da çalışanın yatırdığı prim gününe göre belirleniyor. 600 gün prim ödeyen 6 ay, 900 gün ödeyen 8 ay, bin 80 gün ödeyen 10 ay maaş alıyor.
İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Öncelikle kendi kusuru nedeniyle işten çıkarılmamış olmak gerekiyor. İşverenin kusuru nedeniyle, küfür, hakaret, ücret ödememe, fazla mesai vermeme ve benzeri gibi nedenler varsa ve bu nedenler ispatlayabilir ise istifa edip işten ayrılınırsa işsizlik maaşı alınabilir. Ancak ispat edilmesi şart. İşveren çalışanın işine son verdiyse işsizlik maaşı alınabilir. İşyeri kapandıysa da işsizlik maaşı alınabilir. Süreli bir iş akdi yapmış olmak ve süre bittiğinde çalışan işi bıraktığı zaman işsizlik maaşından faydalanmak mümkün. Tüm bu nedenlerden biri sağlanmış ise işten çalışan işten ayrıldığı anda işverenden talep edilecek “İşten Ayrılma Bildirgesi”ni işveren 3 nüsha halinde hazırlayıp 1 nüshası işten ayrılan kişiye, 1 nüshası kendisine ve 1 nüshasını da bildirgeye çıkış nedenini yazarak İŞKUR’a gönderiyor. İŞKUR ise işten çıkarılma nedenlerine bakarak işsizlik maaşı verilip verilmeyeceğini kararlaştırıyor. Ancak işsizlik maaşı alabilmek için işten ayrılınan tarihten itibaren en geç 30 iş günü içerisinde herhangi bir İŞKUR’a giderek başvuruda bulunması gerekiyor. 30 gün geçmiş ise geçen her geçen günün ücretini işsizlik maaşından alınamıyor. Yani 2 ay sonra İŞKUR’a gidip başvuru yapılırsa, işsiz kaldığınız andan itibaren başvuru tarihinize kadar olan işsizlik maaşı alınamıyor. İŞKUR ise başvuruya bakarak eğer doğru nitelikler sağlanmış ise işsizlik maaşını veriyor. Başvurudan 1 ay sonra İŞKUR’a giderek işsizlik maaşı hesap cüzdanı alıp ilgili bankadan işsizlik maaşınızı çekilebiliyor.