Bakanlığın balık avı yasağına Yokuş'tan tepki

GÜNDEM 17.06.2021 - 14:20, Güncelleme: 06.01.2023 - 07:46
 

Bakanlığın balık avı yasağına Yokuş'tan tepki

Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile 81 il valilikleri ve il jandarma komutanlıklarına yazı göndererek iç sularda balık avcılığını yasakladı. Duruma tepki gösteren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Bu genelge, Tarım ve Orman Bakanlığının 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki Tebliğe aykırı olacak şekilde düzenlenmiştir” dedi.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı 4 Haziran'da 81 il valiliklerine ve il jandarma komutanlıklarına yazı göndererek yaz aylarında suda boğulma olaylarına karşı bir dizi tedbir alınmasını istedi. Yazıda havaların ısınması ile birlikte suda boğulma vakalarının artacağı, geçmişte Mayıs – Ağustos döneminde vaka sayılarının çok yüksek olduğu hatırlatıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile gönderilen yazıda boğulma vakalarının önüne geçmek amacı ile bir dizi tedbir alınması talimatı verildiği görüldü. 12 maddelik tedbirler arasında iç sular, göl, gölet, nehir, sulama kanalı ve su birikintisi gibi yerlerde balık avlanılması yasaklandı.   “BİLİNÇLİ AVCILAR BU YASAKLARA UYUYOR” İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Bakanlığın genelgesine tepki gösterdi. İç sularda avlanma konusundaki tebliğe göre suya girerek avlanmanın zaten yasak olduğunu ifade eden Fahrettin Yokuş, “İç sularda gece avlanmak, zıpkınla avlanmak, dalgıç tipi balık adam kıyafetiyle avlanmak yasaktır. Ayrıca amatör olta balıkçıları ağ kullanmazlar. Bu teknikleri sertifikalı ve bilinçli olta avcıları bilmekte ve bu yasaklara uymaktadırlar” dedi.   “SERTİFAKALI AVCILAR İSTİSNA KABUL EDİLMELİ” “Bu genelge, Tarım ve Orman Bakanlığının 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki Tebliğe aykırı olacak şekilde düzenlenmiştir” diyen Yokuş açıklamalarını şöyle sürdürdü:   “Genelgede suda boğulma olaylarının önüne geçmek için düzenlenen maddelerde halka bilgi verilmesi, Belediye eve köylerde bilgilendirme yapılması, Cuma namazlarında cemaatin bilgilendirilmesi, tehlikeli alanlara uyarı ve ikaz işaretlerinin asılması ve bölgelerin jandarma tarafından teftiş edilmesi gerekmektedir. Ancak sertifikaya sahip, bakanlıktan onay almış, vergisini ödeyen avcılarımızın bu durumunun istisnası kabul edilmesi gerekmektedir. Amatör olta balıkçılarımız, Tarım ve Orman Bakanlığının tebliğinde tek tek nerelerde, ne şekilde ve hangi usullere uygun avcılık yapacağını bilmekte ve her sezon bu durumu ciddiyet ve özveriyle takip etmektedirler”   “OLTA BALIKÇILARININ HAKLARI İHLAL EDİLMİŞTİR” Genelge ile birlikte amatör olta balıkçılarının haklarının ihlal edildiğini ifade eden Yokuş, “Amatör olta balıkçıları; doğa dostu, avlanmayı bilen, çevreyi temizleyen, su canlılarının üreme dönemine ve doğal yaşamın sürdürülebilir sirkülasyonuna saygı gösteren kişilerdir. Avlanma tarihlerini özveriyle takip eden ve gelecek nesillere bu mirasın taşınmasında en etkin rolü oynayan kişilerdir. Genelgeyle, Tarım Bakanlığının tebliğine aykırı düzenlemeler yapılmış, bu genelgeyle amatör olta balıkçılarımızın hakları ihlal edilmiştir” şeklinde konuştu.
Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile 81 il valilikleri ve il jandarma komutanlıklarına yazı göndererek iç sularda balık avcılığını yasakladı. Duruma tepki gösteren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Bu genelge, Tarım ve Orman Bakanlığının 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki Tebliğe aykırı olacak şekilde düzenlenmiştir” dedi.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı 4 Haziran'da 81 il valiliklerine ve il jandarma komutanlıklarına yazı göndererek yaz aylarında suda boğulma olaylarına karşı bir dizi tedbir alınmasını istedi. Yazıda havaların ısınması ile birlikte suda boğulma vakalarının artacağı, geçmişte Mayıs – Ağustos döneminde vaka sayılarının çok yüksek olduğu hatırlatıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile gönderilen yazıda boğulma vakalarının önüne geçmek amacı ile bir dizi tedbir alınması talimatı verildiği görüldü. 12 maddelik tedbirler arasında iç sular, göl, gölet, nehir, sulama kanalı ve su birikintisi gibi yerlerde balık avlanılması yasaklandı.

 

“BİLİNÇLİ AVCILAR BU YASAKLARA UYUYOR”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Bakanlığın genelgesine tepki gösterdi. İç sularda avlanma konusundaki tebliğe göre suya girerek avlanmanın zaten yasak olduğunu ifade eden Fahrettin Yokuş, “İç sularda gece avlanmak, zıpkınla avlanmak, dalgıç tipi balık adam kıyafetiyle avlanmak yasaktır. Ayrıca amatör olta balıkçıları ağ kullanmazlar. Bu teknikleri sertifikalı ve bilinçli olta avcıları bilmekte ve bu yasaklara uymaktadırlar” dedi.

 

“SERTİFAKALI AVCILAR İSTİSNA KABUL EDİLMELİ”

“Bu genelge, Tarım ve Orman Bakanlığının 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki Tebliğe aykırı olacak şekilde düzenlenmiştir” diyen Yokuş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

“Genelgede suda boğulma olaylarının önüne geçmek için düzenlenen maddelerde halka bilgi verilmesi, Belediye eve köylerde bilgilendirme yapılması, Cuma namazlarında cemaatin bilgilendirilmesi, tehlikeli alanlara uyarı ve ikaz işaretlerinin asılması ve bölgelerin jandarma tarafından teftiş edilmesi gerekmektedir. Ancak sertifikaya sahip, bakanlıktan onay almış, vergisini ödeyen avcılarımızın bu durumunun istisnası kabul edilmesi gerekmektedir. Amatör olta balıkçılarımız, Tarım ve Orman Bakanlığının tebliğinde tek tek nerelerde, ne şekilde ve hangi usullere uygun avcılık yapacağını bilmekte ve her sezon bu durumu ciddiyet ve özveriyle takip etmektedirler”

 

“OLTA BALIKÇILARININ HAKLARI İHLAL EDİLMİŞTİR”

Genelge ile birlikte amatör olta balıkçılarının haklarının ihlal edildiğini ifade eden Yokuş, “Amatör olta balıkçıları; doğa dostu, avlanmayı bilen, çevreyi temizleyen, su canlılarının üreme dönemine ve doğal yaşamın sürdürülebilir sirkülasyonuna saygı gösteren kişilerdir. Avlanma tarihlerini özveriyle takip eden ve gelecek nesillere bu mirasın taşınmasında en etkin rolü oynayan kişilerdir. Genelgeyle, Tarım Bakanlığının tebliğine aykırı düzenlemeler yapılmış, bu genelgeyle amatör olta balıkçılarımızın hakları ihlal edilmiştir” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.