Seyyid Harun Veli anıldı

Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin, Aksaray Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Koyuncu, Türkiye Kuran Okuma Birincisi Mustafa Öztürk, Ali Tellal, Türkiye Ezan okuma birincisi Mehmet Erarabacı ve Suriye kökenli Muhammed Cemal, İlçe Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, İlçe Müftüsü Kemal Demirel, Yalıhüyük Müftüsü Osman Ormağ, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve ilçe halkı katıldı.

İlçe Müftüsü Kemal Özdemir’in yaptığı selamlama konuşmasında Seyyid Harun Veli’nin emirlikle ve sultanlıkta gözü olmadığını, malını mülkünü fakirlere dağıtan daha sonra bir kafileyle yolan çıkan uzun bir yolculuktan sonra Seydişehir’e gelen bir horasan eri olduğunu kaydetti.

Anadolu’nun alınmasının, Müslümanlaştırılması sadece asker gücü ile olmadığını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Horasan erlerinin Anadolu’ya, Rum diyarına gelerek buralarda İslami yaşantılarını, güzel ahlaki davranışlarını Müslüman olmayanlara göstermek suretiyle gönülleri fethettiklerini kaydetti.

Kaymakam Regaip Ahmet Özyiğit’de kısa bir selamlama konuşması yaparak “Seyyid Harun Veli’nin Anadolu’ya Allah’ın adını vermek için gelen erenlerin biri olduğunu öğrendim. İslam’ı iyi bir şekilde düşünceleri ile beraber yaşayan bir evliya olduklarını öğrendim. Bizler görev icabı gelir gideriz. Sizler; ama sizler, kurucumuz bu büyük değerimizin kıymetini iyi bilmelisiniz” şeklinde konuştu.

Daha sonra program Mehmet Erarabacı ve Muhammed Cemal’in Kuran tilavetinin ardından etkinliğin onur konuğu Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bin yıla yakın bir süreçte burada bulunmaktayız.100 yıl boyunca haçlı seferleri ile uğraştı ecdadımız. Ardından gelen Moğol istilası. Ecdadımız Haçlı seferlerini durduramasalardı İslam burada yayılamayacaktı. Göçer hayattan yerleşik hayata geçiş kolay olmamıştır. Ecdadımız bunu başarmıştır. Önümüzdeki günler yeni bir medeniyetin doğduğu günlerdir. Medeniyet 1. si İlim,2. si sanat,3. sü İman ve İnançtır. Saltanatı bırakmış Kulluk İçin İlim İçin İbadet için Makamları terk ederek gönlümüzü dolduran dünya izlerinden arındırabilmek için Seyahate çıkıyor. Harita yok, tek rehberi Gökteki bulut. Bunun anlamı Allah rızası için çıkılan yolların yardımcısı Allah’tır. Seyyid Harun Veli birçok zorluklardan sonra Seydişehir’e ulaşmıştır. Burada söylediği çok önemli bir cümle var Seydişehir Halkı Salihlerden olacak. Yalnız Şakik kinin de iki yakası bir araya gelmesin der. Aslında bu ta Horasandan kendi kendine seslenen sözün aynısıdır. Seydişehir halkı hep Salihlerden olacak inşallah. Hep Ülkesine hizmet edecek, hep inancına hizmet edecek. Yardımlaşmanın dayanışmanın Kültürel hareketlerin en yoğun ve en zengin bir şekilde devama ettiği İlçelerden bir tanesidir Seydişehir. Ama Bu Yetmez, Bu şehir bundan sonra kuracağımız Medeniyet tesisine çok daha büyük hizmetler yapmak zorundadır ve yapabilmelidir ve yapacak güce sahiptir.”dedi.

Konuşmalar ve Kur’an tilaveti ardından Türkiye ezan okuma birincisi Mehmet Erarabacı’nın ezan okuması ile sona erdi. Program sonunda konuşmacılara İlçe Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit ve Belediye Başkanı Mehmet Tutal tarafından plaket takdim edildi.