Arslan’dan ‘Basın Kartı’ çağrısı

Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu ve BYEGM Basın Kartları Komisyonu Üyesi Mustafa Arslan, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Cemil Paslı’yı ziyaret etti. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu ziyarette konuşan Arslan, önümüzdeki günlerde toplanacak olan Basın Kartı Komisyonu’nun çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Basın iş kolunda çalışan gazeteci meslektaşlarımızın basın kartı için müracaatta bulunmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Arslan, konuya açıklık getirerek, “Basın kartının bir anlamda gazetecinin mesleki kimliği olmasının yanı sıra bir takım sosyal haklardan da istifade edilebilmesi noktasında önemli bir işlev gördüğünü” söyledi.

 

BASIN KARTINDA BEKLEMEK YOK

Arslan konuşmasının devamında: “Gazeteci meslektaşlarımızın 2014 yılında Sosyal Güvenlik Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte yıpranma payı diye kamuoyunda anılan fiili hizmet zammından istifade edebilmeleri için mutlak suretle basın kartı sahibi olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla meslektaşlarımızdan daha önce farklı gerekçelerle müracaat etmemiş olanları var ise mutlaka müracaat etsinler. Basın Kartı Komisyonu yasa gereği bir yılda üç kez toplanıyor. Komisyon önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günü bir araya gelecek. Bunun haricinde yılsonundan önce bir kez daha toplanacak. Özellikle komisyonun oluşumu ve Basın Kartları Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle birlikte meslektaşlarımıza bir takım imkanlar tanındı. Bunlardan en önemlisi de beş yıl meslekte çalıştığını ispat eden meslektaşlarımız beklemeye tabi olmadan doğrudan basın kartı alabilecekler. Böylece kendilerine tanınan sosyal haklar ve kimliklerin yanı sıra fiili hizmet zammından da yararlanma süreçleri başlatılmış olacak.” dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürlüğünün çalışmalarına da değinen Arslan, İl Müdürlüğünün Konya merkez ve ilçeleri ile Aksaray ve Karaman illerimizde görev yapan basın mensuplarına karşı her türlü yardım ve hizmeti götürdüklerini memnuniyetle takip ettiklerini ifade ederek, çalışmalarından dolayı Cemil Paslı ve Müdürlük çalışanlarına teşekkür etti.

 

 

BASIN KARTI ALMAK KOLAYLAŞTI

Ziyaretinden dolayı Arslan’a teşekkür eden Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Cemil Paslı, son üç ay içerisinde basın kartları ile ilgili önemli değişikliklerin yapıldığını ifade ederek, Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan köklü değişikliklerle birlikte basın kartına müracaatların daha kolaylaştığı söyledi. Paslı konuşmasında, “Basın Kartı Kısa Mesaj Uyarı ve Bilgilendirme Modülü” nün (BKEBS)  geçtiğimiz temmuz ayında devreye girdiğini belirterek, 2016 yılı Ocak ayında devreye girecek olan “Basın Yayın Kuruluşları Başvuru ve Bildirim Sistemi” (BYKS) ile birlikte artık basılı evrakın ortadan kalkacağını, tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilebileceğini” söyledi.

 

HER ŞEY GÜÇLÜ BİR YEREL BASIN İÇİN

Bu konuda Genel Müdürlüğün alt yapı çalışmalarını tamamladığını da ifade eden Paslı, “Mustafa beyin Anadolu basının kalkındırılması yönündeki gayretlerini, çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Kamu özel sektör el ele verip, yerel basınımızın kalkındırılması, basın mensuplarımızın daha iyi çalışma şartlarına kavuşması yönünde, hep birlikte el birliği ile çalışmalarımızı sürdürmemiz, güçlü bir yerel basın oluşturmamız gerekiyor” dedi. Paslı, bu manada Mustafa beyin tecrübelerinden de istifade ettiklerini sözlerine ekledi.